Народна странка

Одбор Народне странке за здравство: Смењивање начелника ВМА је брутални реваншизам и репресија

Одбор Народне странке за здравство: Смењивање начелника ВМА је брутални реваншизам и репресија

Ресорни одбор за здравство Народне странке сматра да смењивање више начелника са Војномедицинске академије (ВМА), потписника петиције „Уједињени против ковида“ представља чин бруталног реваншизма и репресије, који за последицу има додатно  урушавање здравствене институције са великим домаћим и међународним угледом.

Иако су представници власти, речима да Србија није племенско друштво, обећавали да неће бити одмазде према стручњацима који су кроз петицију упозоравали на катастрофално стање у здравству и тражили смену Кризног штаба, они се са њима сада обрачунају по кратком поступку.

Више је него очигледно да министру одбране Александру Вулину и другима који се боре за место у будућој Влади Србије, зрно власти и додворавање Александру Вучићу значи више него углед који је ВМА деценијама градила кроз школовање кадрова, акумулацију знања, искуства и стицање поверења.

Смењивање ових начелника није уследило због лекарске грешке, огрешења о лекарску етику или избегавања одговорности у време епидемије вируса корона. Ово је још једно сведочанство осионости и нестручности власти, а представља поруку сваком ко се усуди да  изрази мишљење које није по вољи актуелном режиму. Недопустиво је и неприхватљиво да се овако нешто догађа у Србији у 21.веку.

Владајућа странка и режим који је промовисао куповину диплома и доктората олако смењују и склањају истински стручне људе у чијим је рукама физичко и ментално здравље грађана. Зато и не чуди одлазак великог броја медицинских стручњака у иностранство, где ће бити поштован њихов професионални и лични интегритет.

Када се у Србији поново успостави владавина права, одговорност ће сносити сви који су, злоупотребљавајући власт, учествовали у прогону људи који слободно изражавају своје мишљење.

 

Ресорни одбор Народне странке за здравство