Народна странка

Новаковић: Градња елитног тајкунског насеља уместо развоја Новог Сада

Новаковић: Градња елитног тајкунског насеља уместо развоја Новог Сада

преузето са Н1

“Пројекат "Нови Сад на води" најлошији је пројекат у последњих 50 година у Новом Саду. Очито је намера да се гради елитно тајкунско насеље, и поставља се питање да ли грађани Новог Сада имају права на свој град", рекао је у 360 степени потпредседник Народне странке и бивши градоначелник Новог Сада Борислав Новаковић.

Новаковић је, говорећи о томе шта сматра спорним у том пројекту, рекао да више подаци о том пројекту не смеју да се скривају, и да градска власт мора отворено да каже шта планира. "Нити је укључена струка, нити су укључени грађани", рекао је и додао да би најнормалније било да се отвори јавна расправа о тако важном питању и направи позивни тендер где би биле позване најугледније архитекте.

Како је рекао, намера градских власти је да постојећи насип помере 500 метара у корито реке Дунав, на потезу од 4,5 километра, чиме добијају 165 хектара грађевинског земљишта.

У овом тренутку то није грађевинско земљште већ корито реке, где се не смеју градити трајни објекти јер тиме ометате воду. Померајући насип, они би добили 165 хектрара грађевинског земљишта, а њихова намера је да на томе граде зграде. Оно што је заиста шокантно, о томе се не отвара јавна расправа", рекао је.

Први је проблем, како је казао Новаковић, међународни, односно питање безбедности саобраћајног коридора. "Померањем насипа 500 метара смањује се проточна моћ реке и дира у безбедност саобраћајних коридора и немогуће је повлачити такве потезе", казао је.

Било би потребно дићи и нови насип, до 3,5 метра, каже он и додаје да, ако бетонским конструкцијама градите нови насип тако што га дижете, ствара се физичка препреку.

"Нови Сад је имао плавне таласе више пута, делови Новог Сада су пливали у води, замислите ако би померили насип у дубину, и подигли на 3,5 метра, то би значило да плавни талас удара у нови насип као физичку препреку и враћа се према другим насељима. То је безбедносни проблем", навео је.

Трећи проблем је екоцид, упозорио је он. "То је најлепши део дунавске обале, и плућа Новог Сада, не можете да градите хотел са десет спратова и конгресном салом, а да не посечете пола шуме, јер вам треба и паркинг простор, ту су планиране и зграде од пет спратова, то је додатно руинирање тог простора", каже Новаковић.

Оцењујући план "скандалозним", он је подсетио да је Институт за водопривреду Јарослав Черни рекао да пројекат није изводив.

"Доношење лекс специјалиса је такође спорно. Постојећим законима није предвиђено да се гради у кориту реке, ако посегну за тим - то је насиље", истакао је.

"Све што у овом тренутку раде је накарадно, мислим да је то је најлошији пројекат у задњих 50 година у Новом Саду. Излазак на реку је начин да се поправи квалитет живота у једном граду. Очито је овде намера да се гради елитно тајкунско насеље, а поставља се питање да ли грађани Новог Сада имају права на свој град. Да ли право да користе све погодности имају грађани Новог Сада или инвеститори? Одговор градских власти је да право имају инвеститори, а моја жеља је и нас који смо се окупили око покрета је да право имају грађани, и да се кроз јавну расправу одлучује које садржаје ће имати град на том потезу", наводи Новаковић.