Народна странка

Јовановић: Опозиција што пре треба да се договори о савезу

Јовановић: Опозиција што пре треба да се договори о савезу

Заговорници смо брзог договора опозиције, како бисмо имали довољно времена да се спремимо за кампању већ од септембра, изјавио је потпредседник Народне странке Никола Јовановић у интервјуу листу „Блиц“.

Јовановић каже да би опозициони савез требало основати што пре, и додаје да Народна странка активно учествује у разговорима. Како наводи, последњи састанак Народне странке са Драганом Ђиласом и странкама опозиције одржан је у среду.

Да ли је за удруживање важна идеологија? Или је важна масовност, с обзиром на идеолошку шареноликост савеза?

Највећа идеолошко конфузија влада на страни владајуће коалиције, која је спојила од Вулина и Вука Драшковића, преко Ненада Поповића, до Карића и Зукорлића. Опозиција се удружује у савез да би се лакше супротставила једном аутократском и агресивном режиму, као и изборила за фер изборне услове. Широк савез би пробудио наду међу грађанима да отпор има смисла и да је победа могућа. Истовремено, савез мора имати заједнички програм и јасан план за „дан после“.

Шта је ваш план за дан после?

Међу тим тачкама мора бити, на пример, хитно доношење закона о пореклу имовине, закона о специјалном тужиоцу за високу корупцију и закона о лустрацији. Народној странци је важно и да имамо јасан и државнички став по питању Косова.

Какве ће кораке предузимати Савез за Србију? Како мислите да смените власт?

Савез би од септембра требало да крене у кампању по читавој Србији, током које ћемо представљати конкретан план за „дан после“. Први избори на којима бисмо могли да учествујемо заједно су локални у Мајданпеку, у септембру.

Шта мислите о новом градоначелнику и зар не мислите да треба дати шансу пре критика?

Наравно да заслужује шансу и о томе сам говорио у београдском парламенту. Ради се о врхунском лекару, који је успешно водио Дечију клинику у Тиршовој. Нажалост, владајућа већина не мисли тако и чињеница да су му за заменика наметнули Горана Весића говори да му они сами неће пружити праву шансу.

Превише је тешких речи и увреда било на седници Скупштине града, а мало конструктивне критике и дискусије с обе стране? Може ли то да се исправи?

Са стране одборничке групе „Савез за Србију“ неће бити ни тешких речи ни неутемељених критика. На прве две седнице смо говорили о потреби дисконтинуитета у вођењу градске политике и позвали новог градоначелника буде носилац промена. Дубоко верујем да Београд треба да буде регионални центар међународне трговине, а не град јефтине забаве, у коме се пере новац. Желимо да изградимо метро, оформимо нове индустријске зоне и да већа средства усмеравамо на људе.

Колико одбора је до сада Народна странка формирала? Да ли сте привели крају формирање странке?

Народна странка, иако најмлађа у Србији, данас има више од сто одбора и повереништава. Бележимо константан раст подршке у народу, што бележе и агенције за истраживање јавног мњења. Само у Београд смо дуплирали број чланова у последња два месеца. Већ сада смо најснажнија и најорганизованија опозициона организација.