Народна странка

Јовановић за "Данас": Закон о пореклу имовине одмах по смењивању напредњачке власти

Јовановић за "Данас": Закон о пореклу имовине одмах по смењивању напредњачке власти

Огромна већина незадовољних људи у Србији очекује заједнички наступ опозиције, каква год да се форма договори. Народ чезне за новом надом, а њу може пробудити само јака противтежа, односно кредибилна алтернатива овом режиму. Данас се хоботници на власти, која је присвојила све државне полуге и ресурсе, не може самостално супротставити ниједна појединачна странка, ни покрет. То тренутно важи и за Народну странку, која једина у Србији бележи пораст подршке и чланства. Народна странка се снажно и од свог оснивања залаже за јединствени фронт опозиције за смењивање овог режима, као и за постављање темеља за праведнију и богатију Србију, оцењује за "Данас" Никола Јовановић, потпредседник Народне странке, говорећи о могућностима за стварање будућег опозиционог савеза странака и организација.

Да ли ће и када бити потписан споразум о стварању Савеза за Србију, односно да ли ће Народна странка сем једног одборничког клуба са Ђиласовим одборницима у Београду, ући у тај савез?

У том духу разговарамо и о споразуму којим би се формирао „Савез за Србију“. Тај споразум требало би да озваничи заједничке политичке циљеве, као и форму заједничког деловања. Што се тиче форме, немамо ниједан ултимативан захтев и последњи смо који ће због форме устати са преговарачког стола. Што се тиче циљева, залажемо се за успостављање привремене владе, по смењивању овог накарадног режима. Та привремена влада би успоставила правну државу, слободу медија, скинула Србију са међународне црне листе држава осумњичених за прање новца, поставила специјалног тужиоца за високу корупцију, донела закон о пореклу имовине и затим расписала слободне, фер и демократске изборе. Инсистирамо на још две теме. Прва је економска: прелазна влада мора укинути погубни Закон о раду, као и моментално изједначити третман домаћих привредника и страних инвеститора. Друга је Косово. За нас је црвена линија да се будућа прелазна влада уздржи од било којих мера којима би се признала, директно или индиректно, независност Косова. Недостојно би било када би оличавали континуитет Вучићеве политике, која свесно и директно учествује у изградњи међународног субјективитета тзв. Републике Косово.

Најавили сте да ћете напуштати седнице Скупштине Београда кад год вам се одузме право на реплику - да ли мислите да ћете више седети у сали или бити у ходнику ван ње?

Бићу сасвим прецизан. Најавио сам да ћемо излазити из сале Скупштине града сваки пут када нам се онемогући право да говоримо и да реплицирамо. У таквим приликама ћемо се обраћати грађанима, преко медија, испред сале скупштине. Нећемо дозволити владајућој већини да нас ућутка, кршећи Пословник Скупштине Београда. Користићемо сва легитимна средства да наш глас дође до свих незадовољних Београђана. Желимо да ти незадовољни, који чине већину у престоници, у нама препознају нову наду и тачку ослонца. Бићемо активна опозиција, постављаћемо одборничка питања, покретати иницијативе и петиције, контролисати власт, алармирати јавност кад препознамо корупцију или друге штетне радње. Заговарамо једну потпуно другачију визију развоја града, према којој би наша престоница била чвориште међународне трговине у овом делу Европе, а не јефтина викенд дестинација за стране туристе. У том циљу, обавештаваћемо јавност о свим нашим активностима, сарађиваћемо са грађанским покретима и примати свакодневно незадовољне људе у нашим просторијама у Скупштини Београда. Једна од првих иницијатива биће захтев за формирање сталног радног тела градског парламента за сузбијање системске корупције и организованог прања новца у Београду.

Да ли сте решили проблем о коме је Данас писао - да се људи могу директно учлањивати у Савез за Србију или само у чланице Савета попут Ваше странке?

Тај проблем реално не постоји. Уколико смо сагласни око циљева заједничког опозиционог деловања, питање учлањивања је секундарно. Поново потврђујем да Народна странка нема ниједан ултимативан захтев, који се тиче форме будућег опозиционог савеза. Наше црвене линије су у домену политичких циљева будућег савеза, попут јасног изјашњавања да је директно или индиректно признавање независности Косова неприхватљиво. Да будем потпуно јасан, за Народну странку је неприхватљиво чланство Косова у УН.

Да ли ћете разговарати са будућим руководством ДС о сарадњи?

Не видим разлог зашто се не би разговарало са Демократском странком. Опозициони савез би требало да обухвати све демократске снаге - и грађанске и националне. Уосталом, Народна странка сама обједињује националне и грађанске вредности, како у свом програму, тако и у чланству. Наравно, све организације које желе да приступе савезу морале би да се обавежу на хитно доношење закона о пореклу имовине, под који би потпали сви јавни функционери, од деведесетих до данас. Србији су, пре свега, потребна неукаљана лица, без обзира да ли се налазе у овој или оној странци.

Да ли видите недоследност у томе што ПСГ одбацује сарадњу са Дверима у оквиру Савеза за Србију али не и директно - рецимо, током протеста у Нишу?

Стање у Србији је такво да су сви искрени опозициони актери дужни да у мањој или већој мери сарађују, макар око питања изборних услова и демократског карактера нове власти. Не слажемо се са ПСГ око многих ствари, укључујући начин решавања питања Косова и Метохије, али је реч о демократском и антирежимском покрету са којим можемо да сарађујемо око бројних питања. Поменули сте Ниш, поносимо се чињеницом да смо први проговорили о штетности концесије на аеродром у Београду, као и о томе да је једна њена одредба заустављање развоја авио саобраћаја у читавој земљи. Одбрана „Константина Великог“ је прва победа народа над режимом.

Ко ће бити први председавајући Савезом, имате ли договор?

Верујте ми, такве ствари су потпуно небитне за Народну странку. Наша држава је у великој кризи, људи су гладни - нема простора ни за какве личне сујете, ни детињарије.