Народна странка

Јовановић: Шпански премијер Рахој учинио више за достојанство Србије од Вучића

Јовановић: Шпански премијер Рахој учинио више за достојанство Србије од Вучића

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је данас да је премијер Шпаније Маријано Рахој учинио више за достојанство и међународну позицију Србије уочи предстојећег самита ЕУ – Западни Балкан од председника Србије Александра Вучића.

„Власт у Србији није предузела ниједан потез којим би тражила да Косово на самиту нема третман суверене државе. Сав терет је пао на Шпанију, која очигледно зна шта су њени интереси. Жао ми је што ми не знамо шта су наши интереси или, још горе, можда ми ни немамо национални интерес“, рекао је Јовановић у емисији „Прави угао“ Радителевизије Војводине.

Јовановић је истакао да је Србија за самит кандидовала потпуно погрешне пројекте, јер су обнова железнице, обезбеђивање пијаће воде из водовода грађанима у Војводини, канал Дунав-Тиса-Дунав, моравски и фрушкогорски коридор, много пречи и приоритетнији од аутопута до Тиране.

Јовановић је навео да се Народна странка апсолутно противи столици Приштине у УН, и истакао да је Вучић „сам довео Србију у лажни цајтнот“ тако што је у преговорима давао све, а није добио ништа, што су западни преговарачи протумачили као слабост и затражили да прихвати и чланство самопроглашеног Косова у УН.

"Наш државни врх већ отворено наглашава да је спреман да разговара о уласку Косова у УН и међународне дипломате то читају, тумаче и виде као слабост Србије коју желе да искористе у њиховом интересу", рекао је Јовановић.

Потпредседник странке Вука Јеремића рекао је да је Вучић, у такозваној тајној дипломатији са Хашимом Тачијем и одређеним међународним круговима, сам, ничим неизазван и без потребе проблематизовао југ централне Србије, што је антидржавно понашање, које Србију може увести у још већу кризу од постојеће.  

„Народна странка сматра да би преговоре са Приштином требало продужити и не би требало пристати на лажни цајтнот. У преговорима би требало поћи од Устава Србије и важеће Резолуције 1244 Савета безбедности УН и водити их одговорније и са јачим захтевима“, рекао је Јовановић.

Потпредседник Народне странке је, поводом преговора о обједињавању опозиције, истакао да је та партија од свог оснивања у октобру 2017. године „највећи заговорник“ јединственог наступа опозиције.

„Преговарамо у доброј вољи и са Драганом Ђиласом и са осталим партнерима о савезу који ће бити за Србију, а не против Вучића. Верујем да ћемо се договорити, јер грађани очекују уједињење. У тај савез би требало позвати што шири круг актера. Приоритетни циљеви за Народну странку су фер изборни услови, развој, елиминисање сиромаштва, закон о пореклу имовине и враћање нормалности у правни поредак и јавни живот“, рекао је Јовановић.