Народна странка

Јовановић: Могуће је компромисно решење за Косово, али је актуелна власт неспособна и уцењена

Јовановић: Могуће је компромисно решење за Косово, али је актуелна власт неспособна и уцењена

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је данас, поводом посете Београду помоћника државног секретара САД Веса Мичела, да постоји простор за постизање компромисног решења за Косово, али да власт у Србији неумешно преговора и урушава кредибилитет државе, чиме постаје подложнија на притиске.

“Америка је има важније спољнополитичке приоритете и објективно врши мањи притисак на Србију него раније, што отвара маневарски простор за компромисно решење. Власт у Србији, међутим, од 2013. године некомпетентно и неодговорно преговара. Бриселским споразумом је учинила много уступака зарад добијања Заједнице српских општина и пет година је испуњавала је све сто нам не иде у прилог, а ЗСО није успостављена”, рекао је Јовановић телевизији Н1.

Јовановић је истакао да је то уџбенички пример аматерског вођења преговора.

Потпредседник Народне странке је подсетио да је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић истовремено тврдио да “Београд у преговорима са косовским Албанцима води 5:0 и да ЗСО није успостављена 1.800 дана”.  

Јовановић је рекао да је посета Мичела уследила само неколико дана пошто је међународна организација ФАТФ ставила Србију на листу држава осумњичених за прање новца и финансирање међународног тероризма, што такође урушава преговарачки кредибилитет Србије.

Потпредседник странке Вука Јеремића је навео да је сигуран сам да је та листа била једна од тема разговора Мичела и председника Србије Александра Вучића, иако то медији блиски власти покушавају да прикрију.

“У америчкој штампи се појављују текстови о погубном утицају стабилократије на стабилност Западног Балкана. Вучић се у последње време све више доживљава као фактор нестабилности, а не као фактор стабилности”, рекао је Јовановић.