Народна странка

Јовановић: Опозиција може да порази црвено-црни ДОС

Јовановић: Опозиција може да порази црвено-црни ДОС

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић каже да је председник Србије Александар Вучић у последњих пет година задужио земљу за нових девет милијарди евра и да није испунио ниједно обећање дато у последњих пет година, него стара неиспуњена обећања стално затрпава новим. 

Јовановић је, поводом тврдње Вучића да је избавио државу из банкрота, изнете јуче на телевизији „Хепи“, упитао како је држава избављена од банкрота ако је дуг нарастао за чак девет милијарди евра, и подсетио да је крајем 2012. године јавни дуг Србије је био 56 одсто БДП-а, док је данас порастао на 65 одсто. 

„Ако је Вучићево животно дело да је спасио земљу банкрота, питам се каква ли су му неживотна дела“, рекао је Јовановић телевизији „Наша“.

Поводом Вучићеве тврдње да је незапосленост смањена, Јовановић је истакао нема говора о повећању запослености, јер је крајем 2012. године број људи који примају плату на основу рада, односно осигураника Фонда пензијско-инвалидског осигурања (ПИО) био готово исти као данас, нешто мало више од два милиона. 

Јовановић је навео да је разлика у тек 15.000 запослених више, од којих су 10.000 партијски кадрови запослени у јавном сектору.

У истом периоду, од 2012. године до данас, у Мађарској је запослено 400.000 нових радника, а у Македонији 80.000, додао је Јовановић. 

"Једина мера коју је темељно спровео је смањење пензија и плата, мада је говорио да то неће урадити. Стандард грађана једино у Србији није бољи и једини узрок за лош живот грађана је лоша економска политика“, рекао је Јовановић.

НАРОДНА СТРАНКА ЖЕСТОКО ПРОТИВ БУЏЕТА ЗА 2018. ГОДИНУ

Јовановић је најавио да ће посланици Народне странке гласати против предложеног буџета за 2018. годину и да ће жестоко критиковати тај предлог у парламенту. 

„Прво што замерамо је положај пензионера, буџет не предвиђа укидање неправедног и антиуставног закона из 2014. године о привременом смањењу пензија“, рекао је Јовановић. 

Потпредседник Народне странке подсетио је да је Вучић најавио повећање од пет одсто за пензионере, али ће, међутим, и са тим повећањем пензионери који примају око 40.000 динара и даље имати мање него 2014. године, док ће они са пензијама између 20.000 динара и 30.000 динара имати номинално исто или мање, а због инфлације ће живети лошије него 2014. године.

„Друга лоша ствар у буџету је забрана запошљавања у јавној управи. Око 10.000 људи у администрацији иде у пензију, али се њихова места не попуњавају кроз конкурс, него руководиоци државних органа својим дискреционим овлашћењима нуде члановима владајућих странака и нестручним људима уговоре на одређено време и тако квалитет државне управе тоне“, рекао је Јовановић. 

Јовановић је навео да ће Србија због забране запошљавања у јавном сектору и даље кубурити са мањком лекара, иако недостаје најмање 2.500 лекара.

„Ова забрана директно смањује квалитет здравствених услуга за грађане и подстиче младе лекаре да напуштају Србију“, рекао је Јовановић. 

Народна странка се противи смањењу трансфера локалним самоуправама, које је предвиђено буџетом за следећу годину. 

„Већина локалних самоуправа нема квалитетну пијаћу воду, уређену канализацију, путна мрежа је у распаду, унутрашњост Србије је у распаду, а одговор власти на све то је да смањи трансфере. То је огромна грешка и људи ће се невољно исељавати у Београд или ће ићи да беру воће у Словачку и друге државе“, рекао је Јовановић. 

Јовановић је истакао и да се Народна странка против наставку погубне политике субвенционисања страних инвеститора. 

„Буџетом је предвиђено и вишеструко повећање капиталних инвестиција, односно улагање у апарат силе, полицију и БИА, док су издаци за здравство, животну средину и образовање вишеструко мањи. Власт занима апарат силе више него квалитет живота у Србији“, рекао је Јовановић. 

ОПОЗИЦИЈА МОЖЕ ДА ПОБЕДИ У БЕОГРАДУ

Јовановић је рекао да опозиција има велику шансу да нанесе „одлучујући пораз црвено-црном ДОС-у“ на београдским изборима, и додао да је популарност Српске напредне странке у Београду у паду и да је тренутно испод 40 одсто.

„Срушићемо га у Београду. Чинимо све да се формира здраво језгро опозиције. Народна странка се спрема и за самосталан излазак на београдске изборе ако се то језгро не формира, а ја мислим да хоће“, рекао је Јовановић.

Јовановић је навео да Вучић нема кандидата за Београд и да се зато „вратио на мантру“ о Синиши Малом као најбољем градоначелнику у последњих 30 година, иако га је пре годину и по дана назвао комплетним идиотом због рушења у Савамали.

„Они су нови ДОС, њих везује само голи интерес продаје државне земље у бесцење. Вучића подржавају СПС, СПО, ПУПС, Покрет социјалиста, Расим Љајић, Богољуб Карић, Муамер Зукорлић, Ненад Поповић, Чедомир Јовановић... Маријан Ристичевић“, рекао је Јовановић. 

Јовановић је истакао да су у СНС најгори елементи онога што напредњаци зову ДОС, првенствено Горан Весић, а затим и Синиша Мали који је као бивши директор у Агенцији за приватизацију одговоран за спорне приватизације.

„Имамо шансу и срушићемо их у Београду“, рекао је Јовановић. 

НАРОДНА СТРАНКА ЋЕ ГРАЂАНИМА ОМОГУЋИТИ БОЉИ ЖИВОТ 

Јовановић је истакао да Народна странка има решења која ће омогућити бољи живот грађана, а као једно од најважнијих је навео претварање пензионог фонда у инвестициони фонд чији ће приноси бити улагани у пензије и усклађивање пензија са инфлацијом и растом друштвеног производа.

Народна странка се залаже и за укидање садашњег „погубног система субвенционисања страних инвеститора“, као и за изградњу јефтиних станова за младе брачне парове, лекаре и научнике, рекао је Јовановић.

“Вучићева обећања о јефтиним становима су шарена лажа. Он је 2014. године обећао да ће 2015. бити изграђени први јефтини станови, а обећање је поновио и синоћ на телевизији ‘Хепи’. Позивам грађане да верују својим очима и да виде ”, рекао је Јовановић. 

Нису успели да за три године изграде две зграде у „Београду на води“ и те зграде још и тону, а сада обећавају државни програм станоградње, rekao je Јовановић. 

„Вучић је ту прекопирао програм Народне странке, пошто смо ми рекли да желимо да омогућимо младим брачним паровима, лекарима и научницима да дођу лакше до стана тако што ће се државно земљиште дати бесплатно и онда то субвенционисати“, рекао је Јовановић. 

Подсетио је да је потпредседник Народне странке Здравко Понош раније предложио да се прода војна имовина која се не користи и да се од тог новца побољша положај војника и модернизује војска. 

„Ми то имамо у програму и ми ћемо то спровести“, рекао је Јовановић. 

ТРАМП НЕЋЕ У СРБИЈУ, ВУЧИЋ ПОДРЖАО ХИЛАРИ 

Јовановић је рекао и да је Вучић подршком Хилари Клинтон начинио огромну и готово непоправљиву штету интересима Србије и њеној спољној политици, пошто је на изборима победио Доналд Трамп.  

Потпредседник Народне странке је рекао да је Вучић синоћ хвалио Трампа како би прикрио катастрофалну грешку коју је учинио када је током изборне кампање у САД говорио на догађају у организацији фондације Клинтон. 

Јовановић је рекао да је јасно да Трамп неће доћи у Србију.

Вучић је, додао је Јовановић, синоћ покушао и да оправда повлачење комплетног особља из амбасаде Србије у Скопљу, чиме је из каприца нарушио односе са пријатељском Македонијом. 

„Тако је послао сигнал и међународним играчима да се ради о нестабилном човеку. У међународним круговима се коначно ствара слика да је режим у Србији извор и извозник нестабилности и да неће имати бланко подршку захваљујући којој су спроводили репресију над грађанима“, рекао је Јовановић. 

КРИТИКУЈЕМО АНДРЕЈА ВУЧИЋА КАО ФУНКЦИОНЕРА СНС

Јовановић је истакао да Народна странка не критикује Андреја Вучића зато што је брат председника Србије, него као функционера владајуће странке и повереника СНС за Војводину, где се спроводи терор. 

“У Срему владају батинаши и сумњиви бизнисмени, у Пећинцима већ пребијају, репетирају пиштољ на припадника Нове странке. Ми то осуђујемо и због тога критикујемо Андреја Вучића, он је активно ангажован у политици и то тамо где је највећи терор“, рекао је Јовановић. 

Јовановић је подсетио да функционер СНС Миленко Јованов није одговарао због скандалозног саопштења у којем је оптужио Наташу Јеремић, супругу председника Народне странке Вука Јеремића, да је шеф нарко банде и главни дилер дроге. 

„Наташа Јеремић се не бави политиком и не шаље батинаше. Разлика је огромна, иако Вучић покушава спином да изједначи нешто што се не може изједначити“, рекао је Јовановић.