Народна странка

Јовановић: Србија нема стратегију, а чланство у ЕУ није ни на видику

Јовановић: Србија нема стратегију, а чланство у ЕУ није ни на видику

Потпредседник Народне странке Никола Јовановић изјавио је да ће наредних 10 година тећи „пузајући процес“ европских интеграција зато што проширење Европске уније није ни на видику, а Србија би могла да изгуби читаву деценију јер нема стратегију развоја и отварања нових канала економске сарадње са ЕУ и са другим глобалним актерима.

„Нажалост, не видим напоре у Србији да се таква стратегија осмисли, а још мање да се спроведе. Никада нико није развијао туђу земљу и развој Србије се неће догодити упркос нама, него га морамо сами осмислити у складу са светском конјунктуром и окружењем“, рекао је Јовановић Спутњику.

Процес европске интеграције Србије ће у наредној деценији бити површински, уз отварање поглавља, али неће бити суштински и финансијски, додао је Јовановић.

Јовановић, који је и програмски директор Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, подсетио је да у буџету Европске комисије за период од 2021. године до 2027. године није планирана ставка за проширење ЕУ.

Упитан о усклађивању спољне политике Србије са ЕУ и обавези увођења санкција Русији, Јовановић је одговорио да би Србија током пријема у унију морала да поништи уговор о слободној трговини са Русијом.  

„У ситуацији у којој проширење ЕУ није ни на видику, ниједан одговоран државник коме је стало до развоја своје земље не би требало да у име проширења поништава неке полуге развоја своје земље, попут зоне слободне трговине са Русијом“, рекао је Јовановић.

Осим према ЕУ, Србија би требало да буде апсолутно отворена и према другим глобалним економским играчима – Русијом, Кином, Турском и другим, а требало би да ради на инфраструктурном повезивању са Европом, без обзира на застој у процесу проширења, додао је Јовановић.

„Србији је потребна активна спољна политика која иде руку под руку са развојном и морамо да користимо све шансе које нам се указују и да немамо превише обзира према европским бирократама који нису у стању да испослују нашу европску перспективу, а коју су још обавезнијим терминима обећали још 2003. године у Солуну“, рекао је Јовановић.

Јовановић је подсетио да је председник Француске Емануел Макрон у последњих неколико месеци два пута рекао да се ЕУ неће ширити док не буде реформисано језгро уније, али да Француска и Немачка, међутим, нису постигле консензус о начину продубљивања односа и решење није чак ни на видику.

Јовановић је навео да између Француске и Немачке нема сагласности око еврозоне, јер се Немачка залаже за њено аутоматско функционисање, а Француска жели политичку контролу зоне евра.

„У ЕУ влада и велика подела на централну Европу и старо европско језгро. Та подела је економска, идеолошка, политичка и геополитичка. Мислим да ће се та подела продубљивати све више и да је ЕУ у ризику да због тога постане дисфункционална“, рекао је Јовановић.