Народна странка

Понош за "Време": Да ли Бранко Стефановић набавља за полицију 49 џипова у вредности од 2,5 милиона евра?

Понош за "Време": Да ли Бранко Стефановић набавља за полицију 49 џипова у вредности од 2,5 милиона евра?

Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош позвао је данас председника Србије и СНС-а Александра Вучића да одговори да ли је истина да предузеће ГИМ, у којем је ангажован Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, набавља за МУП 49 џипова „рејнџ ровер дискавери“ (Range Rover Discovery) у вредности од 2,5 милиона евра.

„Да ли је у питању поклон фирме ГИМ српској полицији или оца сину? Или је по среди неки компензацијски посао између предузећа ГИМ и МУП-а и шта ГИМ добија у тој трампи? Да ли је то наоружање и где иде то наоружање? Постоји ли и педесети џип и да ли је он предмет неке посебне компензације“, питао је Понош у интервјуу за недељник „Време“.

Ако је све то истина, додао је Понош, како се објашњава породична релација у којој син издаје дозволу за извоз оружја фирми за коју ради његов отац, а онда та иста фирма купује џипове министарству које води син.

„Да ли је по среди сукоб интереса или ипак само отац и син у зрелим годинама размењују играчке - оружје за џипове? Или је можда Србија само транзитна зона за ове џипове? С обзиром да ни отац ни син нису донедавно показивали неке натприродне моћи, а у скорије време чине чуда, како у области образовања, тако и бизниса, човек се запита - да ли је уз оца и сина прсте умешао неки дух, или световно кум. И ко је тај кум“, упитао је Понош.

Понош је навео да јавност чека одговоре на та и друга питања на која би требало да одговори Вучић, јер Стефановић „или не зна или не сме да одговори ни на једно“.  

Понош је, поводом афере извоза српског оружја у Саудијску Арабију које на крају преко посредника завршава у Јемену, рекао да је портал „Армс воч“ (Arms watch) објавио материјал који документује умешаност српских приватних фирми, а посебно фирме ГИМ и оца министра Стефановића у трговину оружјем које завршава у рукама исламистичких група.

Потпредседник Народне странке је указао да је индикативно да је сајт "Армс воч", по објављивању наведеног материјала, под константним хакерским нападима за које се тврди да долазе из Србије, и додао да изгледа да „режим показује аспирације да примени своје стандарде медијских слобода и ван граница Србије“.

„Познато је да у Јемену тренутно букти сурови грађански рат уз индиректни сукоб неких моћнијих регионалних и светских сила. То је простор тренутно најмасовнијих страдања цивила у свету, а стање се квалификује као хуманитарна катастрофа“, навео је Понош.

„Да ли је власт у Србији можда заузела страну у том сукобу, с којим разлогом, шта је национални интерес, ко и кад је о томе одлучивао? Шта је по том питању саветовао саветник Тони Блер и да ли његови савети можда одражавају интерес онога ко га плаћа, јер изгледа да ипак није плаћен из српског буџета“, упитао је Понош.  

Понош је истакао да јавност у Србији има право да зна како се оружје произведено у Србији, које је из фабрика преузела фирма за коју ради отац министра полиције нашло у рукама једне од зараћених страна.