Народна странка

Понош за "Данас": Полако са војском на улицама

Понош за "Данас": Полако са војском на улицама

Објављено у листу "Данас".

- Свакако је требало да се раније прогласи ванредна ситуација на целој територији како би се могле применити посебне мере и ангажовати снаге и средства за појачан режим рада постојећих служби сходно њиховим регуларним овлашћењима.  Разумљиво је да се сада размишља о мерама ограничавања кретања, како би се успорило ширење епидемије. Такве мере омогућава управо увођење ванредног стања. На тај начин се извршној власти дају додатна овлашћења, јер са регуларним није у стању да се избори са проблемом. Ванредно стање суштински подразумева мере одступања од уставом гарантованих људских и мањинских права, каже у разговору за "Данас" Здравко Понош, потпредседник Народне странке и некадашњи начелник Генералштаба Војске Србије.

“Разумем епидемиолошку потребу ограничавања кретања, али нисам спреман да на невиђено подржим увођење ванредног стања. Треба претходно видети које све конкретне мере Влада тражи. Разлог за уздржаност је начин на који су се Вучић и његов режим односили према поштовању људских права и својим уставним овлашћењима претходних осам година кад нисмо имали ванредно стање. Осим тога, забрињава и то што је Вучићу прва асоцијација око ванредног сања - војска на улицама. Полако с тим. Полиција је много бројнија и много квалификованија да се бави ограничавањем кретања у градовима, пре свега у виду контроле. Да не говорим о психолошкој димензији. То што је Трамп увео ванредно стање у САД јесте некима инспиративно, али не може баш да се преписује у Србији. Америка тренутно има око 60 активних ванредних стања од којих се тридесетак обнавља годишње. Само Клинтон је прогласио 17, Обама 13, Трамп до сада пет, укључујући и оно против Хуавеиа”.  

Како оцењујете поступање власти од избијања епидемије короне, ако се узме у обзир то да представници Светске здравствене организације немају примедби на до сада предузете мере?

- Власт је са закашњењем урадила неке важне ствари, урадила је и неке погрешне, а неке које је требало није урадила. Изгубљено је драгоцено време од појаве епидемије у Кини и каснило се са педантним и рестриктивним контролама на граничним прелазима, набавком заштитних маски, припремом јавних служби...

Контарпродуктивна је била стенд-ап конференција за штампу на којој се Вучић, уз саслужење веселог лекара, шегачио са здравственим изазовом који дрма цео свет. На тај начин јавним службама је сетован релаксиран однос према опасности која није за потцењивање. Неубедљиво објашњење како информација о расположивим респираторима од премијеркине државне тајне постаје Вучићева лепа вест, па поново Вучићева државна тајна, није допринела смањењу неповерења у власт. Вучић био имао мање разлога да преклиње народ да му верује кад министар здравља не би обећавао да ће направити вакцину. Драматичне конференције за новинаре са подизањем тона и губитком фокуса не помажу у смиривању панике ни повећању поверења у државу, а свакако не помаже ни кад се унапред сва одговорност пребацује на грађане. Не постаје се тако отац нације, а нешто нам баш и не треба очинска фигура.

Шта није урађено, а требало је?

- Ни до данас нису дате јасне инструкције државним органима и јавним службама како да се понашају и како да организују рад у ванредној ситуацији неизвесног трајања. Сви запослени у здравству и школству морају добити јасне и прецизне инструкције за понашање у различитим сценаријима. То се односи како на полицију на улици и на граничним прелазима, тако и на запослене у комуналним и инспекцијским службама, раднике на шалтерима, возаче јавног превоза. Алтернативни видови одржавања наставе требало би да су већ припремљени, јер одавно није било питање да ли ће школе престати са класичном наставом, него када.  И то не само школа чији је сувласник министар образовања, него и школе за обичан свет.

Шта бисте ви другачије урадили?
 
- Одавно је требало задејствовати Републички штаб за ванредне ситуације који би пратио ситуацију и координирао активности. У ствари - припремао друштво за оно што неминовно следи. Тај штаб, сходно законској обавези постоји, командант тог штаба је Небојша Стефановић, а чланови су представници свих министарстава. Одавно је требало ставити у функцију Републички центар за обавештавање који би располагао како са информацијама здравствене пририроде, тако и онима на пример о затвореним граничним прелазима. Сходно природи проблема требало је да се активирају одговарајући стручно-оперативни тимови при Републичком штабу за ванредне ситуације, и то не само за здравство. Надлежни стручни људи у здравственом систему сигурно би одавно покренули регрутацију пензионисаних лекара и медицинског особља и студената медицине за ангажовање у тежим сценаријима. Надам се да ће, до момента кад се "Данас" са овим  разговором појави на трафикама, неке свари ипак већ бити покренуте.

Шта мислите да је разлог због којег тај штаб није активиран?

- Само Вучић зна да ли је спречио да се Републички штаб активира, иако су се одавно стекли услови, зато што нема поверења у Стефановића или само пословично практикује ванинституционалне методе. Поставља се питање шта га је квалификовало да лично проглашава ко су најбољи лекари. Није време за дезавуисање оних који су на врхунцу своје професионалне каријере и носе здравствени систем Србије, али нам и те како треба знање и искуство и оних који су у пензији. Чему служи кризни тим за здравство у којем седе бирократе? Кризни штабови којима руководе он и Ана Брнабић су нефункционалне популистичке ПР форме које не предвиђа ни одговарајући закон о ванредним ситуацијама. А нема дилеме да се суочавамо са ванредном ситуацијом која захтева интерресорни и интердисциплинарни одговор. У међувремену су се стекли услови и да се прогласи ванредна ситуација. Говорим о проглашењу ванредне ситуације на територији целе државе, а не још увек о ванредном стању са војницима на улици како то Вучић поима. Надам се да власт разуме разлику.

Треба ли, према вашем суду, и због којих разлога отказати изборе заказане за 26. април?

- Није било услова да се ти избори расписују и одржавају ни пре појаве вируса. Ти разлози су били политичке природе и определили су српску опозицију да их бојкотује. Вирус је разлог много значајнији од свих политичких и сасвим довољан да чак и Вучићев режим не одржи те своје лажне изборе. Било би, не само гротескно, него и опасно да режим организује вашар сигурних гласова у време кад чак ни њима није до тога.

Сматрате ли да би избори могли да се одложе чак и до јесени и коме би то ишло у прилог?

- Избори нису тема која заокупља ни грађане Србије ни одговорне странке у овом моменту. Наравно, свака невоља једном прође па ће и ова са корона вирусом. Али чак ни тада, а посебно пре тога никакви избори под постојећим медијским условима немају смисла. Ни Народна странка ни Савез за Србију нису у нечасном послу калкулисања кад је боља цена за учешће у Вучићевој изборној травестији. Скандалозна је Вучићева најава да ће о евентуалном одлагању тих назови избора да се консултује са оним листама које учествују на тим изборима. Свима у Србији, укључујући и члановима његове партије, немерљиво је важније шта наредних недеља кажу лекари и економисти, него шта се он домунђава са Шешељом и како се слика са осталима.

Ако буде одлагања избора до јесени, хоће ли Народна странка остати при бојкоту или ће инсистирати да се до тада створе услови за фер изборе и оставити могућност да на њима учествује?

- Није реално очекивати да ће, док траје ванредна ситуација и ванредно стање, у Србији процветати медијске слободе. Пре постоји ризик да режим злоупотреби очекивану и потребну солидарност и хомогенизацију у друштву. Али и по цену да се то деси, Народна странка, а уверен сам и комплетна српска опозиција која се определила за бојкот, спремна је да се понаша крајње одговорно и да пружи свој допринос решавању проблема који је изнад сваке страначке политике. Претходних дана излазили смо са конкретним предлозима и ни најмање не прижељкујемо да власт омане у управљању овом кризом. Последице би биле трагичне за цело друштво. Истовремено нема разлога да се било ко, па макар само због некомпетентности, амнестира од одговорности за нечињење или погрешно чињење у овако важној ствари.

Хоће ли и какаву кампању Народна странка водити с обзиром на то да су скупови отказани?

- Једина кампања коју сада има смисла водити је подизање друштвене свести о природи проблема и неопходним мерама, као и пружање доприноса како би се као заједница изборили са вирусом и последицама у свим областима. То свакако не подразумева да ћемо гледати кроз прсте власти за погрешне потезе или прављење "корона изборне кампање".

Сматрате ли да кампању бојкота треба водити и у Параћину и Шапцу и зашто?

- Требало је, да се није десио вирус.

Осим одбора у Шапцу, колико је још ваших одбора распушено у Србији а колико људи је из странке изашло да би на изборима учествовало?

- Распуштен је још одбор у Бољевцу. Мање је оних који су напустили странку од броја оних који су отишли у иностранство, а и даље остали чланови Народне странке.

Како видите настанак Србије 21 и одлуку Нове странке да изађе на изборе?

Уверен сам да је за наше друштво дугорочно корисно да се коначно заврши електролиза у нашем политичком простору. Добро је да се свако оде тамо где му је место.

 

Интервју приредила новинарка "Данаса" Лидија Валтнер