Народна странка

Понош за Недељник: Ванредно стање је Вучићево природно стање

Понош за Недељник: Ванредно стање је Вучићево природно стање

Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош изјавио је да је ванредно стање „природно стање“ председника Србије и СНС-а Александра Вучића и да ће док је он на власти такво стање трајати под разним називима, у различитим формама и уз „маштовита оправдања“.

„Вучић је од ванредног стања брутално направио кључни део изборне кампање, што је национално и државно неодговорно, а политички врло прљаво. То да ли ће се невоља са вирусом продужити и колико озбиљно током ове и следеће године није пресудно. Пресудно је које прљаве послове ће режим морати да прикрије разним формама ванреног стања у Србији“, рекао је Понош у интервјуу „Недељнику“.

Понош се током ванредног стања од болести ковид-19 изазване вирусом корона лечио на Инфективној клиници, где је стекао позитивно искуство а потом је упућен на „нелечење на Сајму, где је боравак, у здравственом смислу, ризично губљење времена“.

Посвећеност и пожртвованост на Инфективној клиници, од лекара до помоћног особља пацијенту улива поверење и наду да ће све бити у реду. То како се они односе према послу свакако нема везе са њиховом платом. Питање је само колико још дуго може систем да опстане само на таквим људима, јер не може занавек да се плива узводно“, рекао је Понош.

Понош је истакао да су здравствени радници заслужили аплауз и да им не би требало ускратити израз захвалности и поштовања због оних који су њима ускратили услове рада, као и оних који су „више времена провели опевајући Вучића, упарујући боју рукавица са блејзером или смишљајући како да на конференцијама за новинаре не кажу ништа“.

Понош је навео да Сајам није био болница, јер се тамо нико није лечио, него „простор за изолацију са 700 кревета, а не 3.000, како је власт слагала“.

Да је неко стварно планирао да то буде болница, не би ту ’установу' дао на управљање војном ветеринару који се током каријере више бавио квалитетом јунећег меса него здрављем крава. Да се тамо лече пацијенти који по правилу имају респираторне проблеме, неко би некад тамо видео лекара са стетоскопом или оксиметром. Да је болница, пацијенти би имали редован контакт са особљем“, рекао је Понош.

Понош је истакао да је највећу штету угледу Војске Србије и током ванредног стања „већ стандардно“ нанео министар одбране Александар Вулин, који је својим „полтронством, некомпетентношћу и глупошћу неисцрпна инспирација комичарима и разлог за срам људи који носе униформу“ док је он министар.

„Посебан разлог за срамоту је одбијање Генералштаба ВС да позајми војничке кревете за болницу у Шапцу са лажним оправдањем да нема“, рекао је Понош.

Понош је додао да је Вучић малтретирањем старијих грађана и претњом тесним гробљима покушао да „забашури своју неодговорност са почетка приче и шенлучења на конференцији за новинаре крајем фебруара“, која је печат неспособности и неодговорности на протраћених неколико најважнијих неколико недеља у припреми за оно што је било иза угла.

„Легенда како је пазарио респираторе по свету је или за саслушање или за лечење. Његова прича о ангажовању агената БИА да чувају те респираторе по складиштима у свету је прича за лаку ноћ. Готово ништа није требало урадити онако како је режим урадио, а требало је поштовати Устав и законе ове земље, поштовати њене грађане и дозволити институцијама да раде свој посао“, рекао је Понош.

Упитан о бојкоту избора, Понош је одговорио да у Србији нема никаквих услова за изборе, односно „данас мање него пре епидемије“.

„Избори могу да се одрже само након што бар девет месеци имамо нормално и надзирано стање. Сада имамо ванредно стање, ненормалну власт и огорчене грађане. Није то амбијент за изборе. То је експлозивна смеса које су сви свесни, а режим се игра ватром“, навео је Понош.