Народна странка

Понош: Битку за фер изборе добиће они који држе реч, а не неуспели Вучићеви привесци

Понош: Битку за фер изборе добиће они који држе реч, а не неуспели Вучићеви привесци

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да би битку за изборне услове требало да заједнички воде странке које су бојкотовале изборе, јер оне имају кредибилитет и нису пристале на „цену цензуса од три одсто“, него су одржале реч дату грађанима.

„Они који су изашли на изборе су нам неприхватљиви, јер да су прескочили цензус од три одсто, данас би Александар Вучић са њима чачкао уши као са привеском на кључевима као што то данас чини са Александром Шапићем и Горданом Чомић. Питање цензуса од пет или три одсто је питање цене, а не принципа“, рекао је Понош у емисији „Утисак недеље“ на телевизији Нова С.

Понош је рекао да „увођење у игру“ Покрета слободних грађана (ПСГ) личи на „прање диплома стечених на Мегатренду тако што се заврши мастер на државном факултету“.  

Тиме се руши кредит који једино имамо, а то је да смо стекли вредност бојкотом. Да ли је вредно да растуримо ово што имамо са свим проблемима у функционисању Удружене опозиције Србије (УОПС) да бисмо опрали биографију ПСГ и још неких партнера? Ми мислимо да није и да је боље да останемо заједно са онима који су бојкотовали изборе, а немамо ништа против ни да они који су изашли на изборе подрже нашу платформу за изборне услове“, рекао је Понош.

„Из редова ПСГ се чује да је важно да опозицију у Србији подрже европарламентарци из редова либерала, али би наше упетљавање у идеолошке размирице у оквиру Европског парламента било једнако штетно као и Вучићево мешање у Трампову изборну кампању. Они ће нас подржати када будемо имали шта да понудимо“, додао је Понош.

Понош је оценио да УОПС „у овом моменту не даје пулс, али да није мртва и незахвално је прогласити смрт и свако избегава да то учини“.

„УОПС има 10 чланова, тај формат сарадње је блокиран и, нажалост, није функционалан“, рекао је Понош.

Зашто је дошло еволуције Савеза за Србију у УОПС? СЗС је био програмски савез, имао је програм од 30 тачака, а онда смо схватили да смо кренули да препливамо пучину и задесили се око даске и пливали у сусрет једни другима и нисмо се више помицали, јер смо се лоше збрајали. Потом смо направили УОПС да бисмо сви пливали у истом смеру, а онда је неко почео да заузима позицију да брже истрчи када стигне на копно и забије кочић, а не знамо ни да ли ћемо уопште стићи, далеко смо од циља“, додао је Понош.

Понош је навео да је у односима Народне странке и ССП-а кључна је криза поверења, која је, како је додао, почела летос са трансферима између две странке од којих нико није имао превише користи, а продубило се неповерење.