Народна странка

Понош за Блиц: Импотентна влада, препотентан председник и грађани без државе, то је Србија

Понош за Блиц: Импотентна влада, препотентан председник и грађани без државе, то је Србија

Преузето са портала "Блиц".

Заједнички председнички кандидат опозиције на изборима 2022. године, уверен сам, био би нужан, али не и довољан предуслов за успех - каже у интервјуу за "Блиц" Здравко Понош, потпредседник Народне странке.
Наглашава да је искуство из Црне Горе веома поучно.

Народна странка је спремна да стане иза најбољих заједничких кандидата на свим нивоима. Питање је оптималног тајминга за промовисање заједничких кандидата, имајући у виду кроз каквог таблоидног зеца би морали да прођу. Не мање важно је да се странке и други актери својим ангажманом, снагом и референцама поузданог партнера квалификују за учешће у таквим договорима.

Поједини твитераши помињали су да бисте ви били добар избор за председничког кандидата? Шта о томе мислите?

Мислим да сам само један међу хиљадама грађана ове земље који би разумније и одговорније радили посао на Андрићевом венцу од актуелног председника. Нажалост, није то тешко, али није ни довољно, с обзиром на стање у којем ће бити Србија кад ова власт оде. Друштвене мреже су драгоцене, али ипак мале слободне територије. Толико мале да дискусије на њима чак ни не узнемиравају режим. Осим кад се детектује име које је режим већ препознао као потенцијално опасно. За сада је режим нервозно реаговао само на једно име. То је име владике Григорија.

Када је реч о наступу опозиције, Борис Тадић је позвао поново на окупљање, шта о томе мислите?

Ми који смо бојкотовали фарсичне изборе нисмо се ни разилазили. Без обзира на форму сарадње, ми смо и даље на истом заједничком задатку борбе за регуларне изборне услове и одговорност институција. Окупљање у круг око даске на пучини, где сви пливају у супротним смеровима, исцрпљујуће је плутање осуђено на потонуће.

Вук Јеремић, за разлику од Тадића, не мисли да је решење у две колоне и каже да опозиција нема довољно ни за једну. Шта ви мислите?

Нуде се и четворособни станови од 38 квадрата, али незгодно је живети у њима. Да бисмо стигли до колико-толико регуларних изборних услова, било би добро да имамо заједнички опозициони фронт и да свако покрива свој део бирачког тела. Нажалост, неки напуштањем тог фронта и изласком на недавне лажне изборе нису помогли изградњи узајамног поверења. Ми из Народне сугеришемо да би опозиционе странке требало да се окрену ка грађанима и да консолидују своје гласачко тело. Тек касније, пред изборе видећемо како се најбоље сабирамо. Али пре тога требало би добрано да порадимо да бисмо имали шта да саберемо. А сабирају се гласови, а не учесници путујућих опозиционих округлих столова.

Вук Јеремић најавио је да ћете бити носилац листе Народне странке на београдским изборима 2022. године. Када ћете кренути у кампању?

- Мој задатак је да консолидујем организацију Народне странке у Београду како би била спремна да изађе на изборе и одбрани изборни резултат, ако се за изборе створе регуларни услови. Подразумева се и рад на препознатљивости Народне у тешким медијским условима. Народна странка има одличан тим остварених људи у врху странке. Имамо их и у нашој београдској организацији. Време је да истрче на терен. Далеко смо од било каквих титула на тему избора. Изборне кампање, у класичном смислу речи, обично трају неколико недеља. То што је СНС у непрекидној кампањи, то је аномалија која се напаја из државног буџета и уз медијске злоупотребе и манипулације. Оно што Народна ради у континуитету, без обзира на изборе, то је аргументована критика власти и нуђење бољих решења. То је посао одговорне опозиције.

Да ли ће Народна странка бити спремна за изборе 2022. године?

Народна ће свакако бити спремна. Питање је да ли ће режим бити спреман да прихвати нужност демократских избора по европским стандардима. За то нема много времена. За изборни резултат потребно је да се артикулише одговарајућа политичка понуда, да постоји начин да се она комуницира са грађанима и на крају да се спречи изборна крађа. Народна странка има шта да понуди, а предано радимо и на изградњи страначке инфраструктуре која треба да одбрани изборну вољу грађана. Кључни проблем и даље су изборни услови, првенствено медијска ситуација.

Колико је одлазак потпредседника Николе Јовановића пореметио ствари у Народној у смислу престројавања?

Корона је претходних месеци утицала на померање рокова за редовне изборне скупштине у већем броју наших општинских одбора и то не само у Београду. У међувремену, на ред су дошли и редовни избори у београдском градском одбору Народне. Непланиране и неочекиване кадровске турбуленције током лета не остављају простор за даља одлагања унутрашњих страначких избора у Београду. Та летња дешавања направила су извесну штету Народној странци, а нешто више односима унутар опозиције. У сваком случају, поправљиво је и једно и друго.

Како коментаришете снимке на којима Јовановић говори погрдно о пореклу Јеремића?

Немам ништа ново да кажем Николи, посебно не преко новина. Све што сам имао рекао сам му док смо сарађивали.

Шта мислите о споразуму у Вашингтону?

Тај папир нема име, није ни споразум, ни уговор, а поднаслов "Економска нормализација" не одговара његовом садржају. Волео бих да грешим, али скептичан сам по питању оних пар економских тема које папир успут дотиче. Како је и сам Гренел изјавио, најзначајнији елементи вашингтонског папира не тичу се односа Београда и Приштине нити њихових односа са САД. Најважнија ствар, по Гренелу, јесте што тај папир трасира односе Београда и Приштине са Израелом, Русијом и Кином. Ја бих додао - уз кратковидо игнорисање Европе. Без обзира што су вашингтонски папир и сликање првенствено у функцији Трампове изборне кампање, тај папир има огроман потенцијал да угрози интересе Србије. А већ нам је нанео штету израелским признањем Косова и Вучићевим обавезивањем на одустајање од дипломатске борбе за Косово. Бедем који је годинама одолевао, поткопан је изнутра.

Ви бисте одбили да потпишете тај документ?

Никад својим чињењем не бих државу довео у тако понижавајућу ситуацију. Постоје ситуације када морају да се донесу тешке одлуке и када је избор бинаран. Ово у Вашингтону није био такав драматичан и неизбежан случај. То је био само галантан прилог Трамповој кампањи са неизвесним и дугорочним последицама по интересе Србије, а у нади да ће он памтити и вратити Вучићу личну услугу. Јефтиније би било да је, као својевремено Клинтоновој, Вучић и Трампу уручио финансијски прилог за кампању. Није баш морао да алали Косово као донацију.

Кажете да је Гренелово путовање по Србији део Трампове кампање. Да ли је то прилика коју Србија треба да искористи?

Не мислим да манир берзанских шпекулација сме да буде примењен у вођењу државних послова. Проблем је иначе што је наша власт увела Србију у међународни ковитлац који нас суновраћује у ирелевантност. Наши деликатни интереси су непотребно и неразумно уплетени у много комплексније међународне једначине. Добили смо предизборно обећање Трамповог саветника, а изгубили истовремено важну подршку Изреала и дела арапских земаља, упетљали се у блискоистични чвор и да не набрајам. Слажем се да и те како има смисла да се детектују комплементарности наших и америчких интереса. Могли смо, на пример, на тај начин препознати њихов интерес за квалитетнијом комуникационом инфраструктуром од Јадранског до Црног мора, што би подразумевало и од Ниша до Приштине, а онда би се на здравијим основама разговарало о томе ко шта финансира и чије фирме раде. Овако, ако до реализације дође, враћаћемо кредит за пројекат који нам није приоритет. А развојна банка којом маше Гренел иначе може да финансира неке друге пројекте важније за Србију.

Јесте ли ближи Русији или САД?

"Три карте за Холивуд" ми је драг филм, али никад га нисам живео.

Ускоро ћемо добити нову извршну власт. Какву владу очекујете?

Екипа људи која неће одлучивати о најважнијим стварима биће поново задужена да у јавности правда туђе одлуке и поступке. Конкретна коалициона и персонална решења су неважна. Имаћемо Скупштину без опозиције, импотентну владу, препотентног председника и грађане без државе. Уверен сам да таква влада, као и скупштински сазив неће бити дугог века. А председник ће, без обзира на своју свемоћ, све чешће седети на хоклицама јер ће Србија бити све слабија.

Да ли из ове перспективе данас мислите да је бојкот био решење?

Бојкот је био почетак решења. Бојкот је оголио ствари, како на тему изборних услова, тако и на тему шта ко ради у опозицији. Тај први корак је био нужан и болан предуслов излечењу. Ми који смо бојкотовали изборе нисмо изгубили на релевантности неуласком у Скупштину. Управо супротно, ми смо саговорници европских институција. Не улазећи у мотиве, на погрешној страни остали су они који су неуспешно изашли на изборе, неки наивно рачунајући да у својим малим световима могу да спроведу регуларне изборе бар у једној изборној дисциплини, а у ситуацији када је цела Србија у ванредној, да не кажем ненормалној ситуацији.

 

Интервју приредила новинарка "Блица" Ивана Мастиловић Јаснић