Народна странка

Понош: Они који излазе на изборе више воде рачуна о страначким интересима него о интересима грађана

Понош: Они који излазе на изборе више воде рачуна о страначким интересима него о интересима грађана

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да никада није био поборник метода у политичкој борби које су увели Војислав Шешељ и Томислав Николић, попут инцидената у парламенту и штрајка глађу на стиропору испред скупштине.

„Нисмо у Савезу за Србију разговарали о тим методама политичке борбе, али да јесмо, можда бисмо се договорили да је то права ствар“, рекао је Понош Радиотелевизији Војводине.

На питање о одсуству представника Народне странке у подршци Бошку Обрадовићу, Понош је одговорио да је „велико питање ког Бошка Обрадовића би требало подржати – да ли оног који је пре 10 дана био чврсти заговорник бојкота, оног који је се пре осам дана на састанку опозиције залагао за излазак на изборе, или оног који сада каже да са властима преговарамо о изборним условима“.

„Пре него што нешто подржите, требало би да буде јасно шта подржавате. Говорим о политичком ставу који ће трајати дуже од 10 дана“, рекао је Понош.

„Имам разумевање за грађане који подржавају Обрадовића, али не и за политичке актере који то чине на начин како чине. Да ли је идеја да га охрабре да издржи до краја, или да се он одговори од тога, или да се само накаче на то што он ради и нешто што је успешно и запажено“, упитао је Понош.

„Ако га подржавају, нека онда и они штрајкују глађу, то би било примерено“, рекао је Понош.

Понош је навео да је Борис Тадић на састанку опозиционих лидера изнео необичну идеју по којој би опозиција требало да учествује на изборима са „Листом за бојкот“.

„Та идеја није привукла већу пажњу нити је подржана од остатка опозиције, а Тадић ју је након два сата на телевизији ипак представио јавности. Сматрам да је идеја легитимна и да је сасвим у реду да Тадић провери на изборима колика је подршка грађана за ту идеју“, додао је Понош.

Поводом Тадићеве запитаности да ли СЗС постоји, Понош је узвратио да би „ако Савез једног дана престане да постоји, онда било најнормалније да то саопшти неко ко долази из СЗС.  

„А ако вест дође од некога са стране, очекивао бих да муштулук за ту информацију ипак узме Александар Вучић, а не Борис Тадић“, рекао је Понош.

Понош је оценио да је одлука Покрета слободних грађана да промени став и изађе на изборе „грешка на коју ПСГ има право“.

Додао је да је та одлука донета у лошем тренутку, када су услови гори него што су били и када је и у Бриселу све јасније да нема услова за изборе у јуну.

„Таква одлука ПСГ ремети раније постигнуто јединство око неизласка на изборе, али успех бојкота не доводи у питање“, додао је Понош.

Понош је прецизирао да Народна странка није преиспитивала одлуку о бојкоту избора и да „на ту тему постоји пуно јединство у руководству странке“.

„Најважније је да они у опозицији којима народ верује не прокоцкају поверење грађана. У политици је реч нешто што вреди. Постоје политичари који кажу да је политика вештина могућег. То је тачно, али унутар неке политике, нечега што сте обећали. Ако је то само уопштено вештина могућег, зашто бисмо онда мењали Вучића за неког другог“, упитао је Понош.  

Понош је додао да су они којих излазе на изборе „направили и финансијску рачуницу, јер ће са 10 посланика у Скупштини Србије добијати 30.000 евра месечно и моћи да финансирају странку“.

„Ми у бојкоту немамо ништа од тога, него имамо само име, образ и да држимо реч. Грађани би то требало да знају. Они који излазе на изборе више воде рачуна о својој странци него о интересима грађана“, закључио је Понош.