Народна странка

Понош: Подижемо улог митингом 13. априла, није довољно чекати да Вучић сам оде

Понош: Подижемо улог митингом 13. априла, није довољно чекати да Вучић сам оде

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да се та странка залаже за орочавање протеста који се шире Србијом и „подизање улога“, јер није довољно чекати да председник Србије и СНС-а Александар Вучић „сам падне и оде добровољно“.

"Ако на опозиционој сцени има некога ко мисли да је довољно покрити се Споразумом са народом, стати у ред за преузимање власти и мирно чекати да Вучићу досади да влада или да заврши прљави посао предаје Косова и Метохије, то није прихватљиво за Народну странку“, рекао је Понош у емисији „Зумирање“ недељника „Време“.

„Да ли је оствариво да Вучић 13. априла поднесе оставку и оде, то ће време показати. Никад не реци никад“, рекао је Понош.

Понош је навео да опозиција и нема о чему да разговара са режимом, осим о изборним условима, и додао да су протести, Споразум са народом и бојкот институција средства да се дође слободних избора.

Упитан да ли би опозиција могла да изгуби кредибилитет због „максималистичких захтева“ да Вучић поднесе оставку, Понош је одговорио да се, напротив, кредибилитет губи тако што се чека да Вучић „сам падне и оде добровољно“.

„Неће он да оде добровољно. Грађани и опозиција не би требало да се заносе да је довољно да су прошетали и потписали Споразум са народом, па ће Вучић да оде. Неће да оде, јер је улог превелики, превише се та дружина заглибила. Треба тражити немогуће и тражити све, па ћемо видети којим темпом можемо и докле ћемо да догурамо. Шест година Вучићеве власти је било доста, прође нам живот“, рекао је Понош.

Понош је, поводом преговора о решавању косовског проблема, истакао да "садашње екипе у Београду и Приштини не могу да постигну одрживо решење пошто и једни и други имају костуре у ормару из деведесетих година".

Понош је оценио да је бесмислено да се патријарху Иринеју представља платформа Приштине за преговоре са Београдом, да „Вучић нема никакву платформу и да се наобећавао на све стране шаком и капом“.

„Вучић је повукао све погрешне потезе и више нема много простора. Питање је како натерати српску јавност да прогута ту горку пилулу“, рекао је Понош.

Коментаришући хитно сазивање седнице Савета за националну безбедност поводом приштинске платформе за преговоре са Београдом, Понош је оценио да је састав Савета за националну безбедност највећа безбедносна претња за Србију, и упозорио на опасност од поигравања на ивици сукоба са Приштином.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, рекао је поводом војне параде којом ће 24. марта бити обележена 20. годишњица почетка НАТО бомбардовања, да ће то бити „игроказ за домаће потребе“. „Уместо да Војска Србије буде кредибилни гарант безбедности гађанима Србије, режим је своди на некредибилну претњу силом за домаћу употребу у контексту решавања косовског питања, док се истовремено Вучић и Хашим Тачи тајно састају“, навео је Понош.

Понош је, поводом позива на служење "војног рока од 15 дана", рекао да је министар одбране Александар Вулин „парадигма неслужења војске и антиреклама за војску“.

„Последица је никад мањи интерес за упис на Војну академију и за добровољно служење војске“, истакао је Понош.