Народна странка

Понош: Смиривање протеста би довело до одмазде напредњачког режима

Понош: Смиривање протеста би довело до одмазде напредњачког режима

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је да би смиривање протеста било штетно и да би довело до одмазде владајућег режима.

„Извесно је да би гушење протеста и његово анестезирање било штетно. Режим је сада уздржан, јер је неким потезима доливао енергију овим протестима. Ако би се протести смирили, сигуран сам да би уследиле мере одмазде, на разне начине. Не мислим само на примену силе, већ додатни медијски мрак, на мере којима је овај режим склон“, рекао је Понош у интервјуу за портал “Глас Шумадије“.  

Он је подсетио да су протести изнедрили бојкот избора и институција, са циљем да “једног дана имамо нормалне изборе и нормалне институције”.

“Ово што смо до сада имали, до изласка из парламената, није био разговор, већ монолог власти и понижавање опозиције, а то никуда не води. Не видим ни једну тему о којој би после свега могло да се разговара са режимом, осим о изборним условима, јер ће о томе једном морати да се разговара”, рекао је Понош и додао да, под оваквим условима, избори нису потребни ни грађанима ни опозицији.
Понош је навео да су протести разбили страх и показали да су грађани, када изађу на улицу, у стању да изврше притисак, и додао да је протестима учињен помак.

Потпредседник Народне странке је, поводом преговора о решавању косовског питања, истакао да нису тачне тврдње српске власти да су преговори у застоју.

“Пре неки дан смо чули од бриселске бирократије да се разговори настављају, а тврдњом да се повукао из разговора, Вучић баца прашину у очи јавности Србије. Разговори никада нису стали, никада нису били динамичнији, воде се о техничким детаљима и он је на путу велике издаје, продаје националних интереса. Задатак и народа и опозиције је да онемогуће да се такве ствари десе”, поручио је Понош.

Упитан о евентуалном уједињењу странака насталих одвајањем од Демократске странке, Понош је одговорио да Народна странка не учествује у тим разговорима.

„Ми немамо ништа с тим. Нисмо настали цепањем Демократске странке да би то код нас била тема. Народна странка је самоникла, нисмо настали цепањем било које друге странке, а  многим људима у Народној странци је ово прво политичко ангажовање, мада има и оних који су били у ДС“, рекао је Понош.