Народна странка

Понош за Политику: Спречавање крађе и рекетирања у Београду најважнији задатак

Понош за Политику: Спречавање крађе и рекетирања у Београду најважнији задатак

Странке нерадо прибегавају бојкоту избора и то је било изнуђено решење због неравноправних изборних услова, каже у интервјуу за „Политику“ потпредседник Народне странке Здравко Понош, додајући да не сматра да су погрешили што су прибегли бојкоту, већ да је власт погрешила.

„Сада имамо парламент без опозиције. Бојкот је оголио и опозициону сцену и показао ко је с којим мотивима у политици и ко има цену и колику. Ако има бар мало разума, бојкот би могао бити почетак излечења Србије од демократског дефицита. Ми који смо бојкотовали изборе нисмо изгубили на релевантности неуласком у скупштину. Управо супротно, ми смо саговорници европских институција. Сутра ћемо бити и саговорници власти, ако се власт уразуми и схвати да је и за њих и за Србију штетно да се данашња Србија пореди с Лукашенковом Белорусијом“, каже Понош.

Именовани сте да организујете страначке припреме за београдске изборе?

Планирамо да ојачамо организацију Народне странке у Београду како бисмо били спремни за било које изборе у главном граду и да одбранимо добар изборни резултат, кад се изборимо за регуларне услове. Осим организације, мораћемо да порадимо и на препознатљивости Народне странке у Београду. Циљ је да покажемо да, као и на републичком нивоу, и у Београду имамо квалитетан тим. Желимо да представимо компетентне стручњаке за градске теме. Нисмо оптерећени амбицијом да засенимо угледне и стручне људе који нису чланови наше странке. Са задовољством ћемо подржати њихове идеје.

Да ли је Народна странка ближа одлуци да опозиција на Београдске изборе изађе у једној колони или више њих?

Прича данас о изборним колонама подсећа на ону о зецу и ражњу. Народна заговара заједнички опозициони фронт у борби за изборне услове, али да свако покрива свој део бирачког тела. Тек касније, кад буде јасно да смо на прагу регуларних изборних услова, видећемо како се најбоље сабирамо. Али пре тога треба озбиљно да порадимо да бисмо имали шта да саберемо. А сабирају се гласови грађана, а не опозиционе колоне.

Каква ће бити кампања Народне странке на предстојећим изборима и шта конкретно нудите другачије када је развој престонице у питању?

Београд је град с буџетом какав приличи регионалној метрополи. То је богатство од скоро милијарду и сто милиона евра. Београдска власт има више новца на располагању него што Србија издваја заједно за здравство и војску. Београдска власт планирала је у буџету за 2020. расходе за запослене у износу од 117 милиона евра. Много је то пара за ово што Београђани добијају. Град, као и држава, треба да решава проблеме својих грађана, а не да им их прави. Да би се у Београду ствари решавале у корист његових грађана, а не партијских екипа, потребно је само неколико ствари.

На које ствари конкретно мислите?

Прва и најважнија је да се не краде и не рекетира. Да се не шенлучи са фонтанама, новогодишњим расветама од јесени до пролећа, да се тргови не поплочавају вишекратним обртањем камења, као да су у питању Рубикове коцке, а не калдрма. Да се подстиче, а не рекетира предузетништво. Да се људи не спотичу него да се пусте да раде, без обзира на то да ли желе да граде, отворе зубарску ординацију, ауто-сервис или закупе пијачну тезгу. Друга ствар је да градске службе и установе којима управља град коначно воде компетентни и стручни људи, а не полазници партијских курсева и мајстори за предизборно плакатирање и рекетирање.

Да ли ће Народна странка имати свог председничког кандидата?

Подразумева се да је Народна странка у стању да истакне свог председничког кандидата. Али и у политици, као и у животу, не радимо све оно што можемо него оно што је разумно и с највећим изгледима на успех. Ми у Народној сматрамо да би окупљање око јединственог опозиционог кандидата био нужан, али не и довољан предуслов за успех. Поучно је искуство из Црне Горе. Народна странка је спремна да стане иза најбољег заједничког кандидата.

 

Интервју приредио новинар "Политике" Дејан Спаловић