Народна странка

Понош: Вучић је увредама и батинама извео народ на улице

Понош: Вучић је увредама и батинама извео народ на улице

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да грађани немају разлога да се плаше и да би требало да изађу на улице мирно, достојанствено и без страха од полицијске чизме и хулигана а да ће сигурно одговарати сви у власти, полицији и безбедносним службама који су наредили и извршили брутално пребијање грађана у претходна два дана.

Понош је на конференцији за новинаре Савеза за Србију рекао и да ће опозиција понудити  правну помоћ онима које је полиција повредила и пребила, као и људима чији су чланови породица „нестали у претходна два дана“, односно који су ухапшени али о њима нема информација.

„Режим хоће сукоб између органа реда и грађана и између грађана међусобно. Образац који примењује председник Србије Александар Вучић је доста јасан – хулигани које је режим ангажовао нападну полицију, а полиција узврати према голоруком народу и нашој омладини и после их прогања као плен по улицама“, рекао је Понош.

Понош је навео да се претходна два дана одиграла демонстрација Вучићеве способности да изведе велики број људи на улице.

„Он је то и до сада успешно радио, али је примењивао сендвиче да би био успешан, док је овог пута то урадио увредама и батинама. За увреде му није потребна никаква помоћ, то доста успешно и сам ради, а за батине је ангажовао полицију у униформи, полицију у цивилу у најбољем маниру некадашњег режима Аугуста Пиночеа у Чилеу, као и хулигане у маниру СА одреда у Немачкој 1930-тих година“, рекао је Понош.

„Вучић је извео народ на улице и он може и да оконча ове протесте тако што ће престати са репресалијама, тако што ће се променити компромитовани Кризни штаб за сузбијање вируса корона и тако што ће одговарати они који пребијају грађане“, додао је Понош.

Понош је истакао да опозиција захтева одговорност полицијских функционера за све што се догађа на улицама.

Пре или касније, високи представници режима попут овог у Србији заврше пред неким судом, Нирнбергом или неким другим. Завршиће и ови, пре или после. Људи који су у хијерархији безбедносних органа требало би да знају да ће и они морати да одговарају“, навео је Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије.  

Понош је додао да је питање шта раде командант полицијске бригаде и начелник Полицијске управе Београд Милан Станић, за кога „кажу да је добар и поштен полицајац“.

„Станић то мора да докаже у пракси. Мора да буде јасно да ли је он наредио пребијање људи на улици или није, него се неко отео контроли. Ако се неко отео контроли, онда би требало да знамо да ли је против неког покренуо дисциплински поступак и да ли је неко суспендован или ће једног дана он морати да одговара“, рекао је Понош.

Потпредседник Народне странке је додао да се тако ради у сваком уређеном друштву и да ако данас у Србији није такво друштво, једног дана ће бити и неко ће морати да одговара.

Тражимо и хитно пуштање на слободу ухапшених грађана и информације о стању повређених. Ти подаци су и даље несређени, не знамо шта се дешава и не знамо где су ти људи. Ако им се оно ради пред камерама на улицама, питање је шта им се ради у затворима“, рекао је Понош.

Понош је додао да ће снимци на којима се види како полиција брутално пребија грађане послужити као доказ за поступке који ће пре или касније бити спроведени, али што је још важније у овом тренутку, и као мера притиска према људима који у злоупотребљавају униформу и грб који на њој носе.

„Они имају своје породице и комшије и требало би знати њихова имена и презимена, неко би требало да се срами пред својом децом, очевима и комшијама зато што је употребио полицијску чизму да некоме стане на главу“, рекао је Понош.