Народна странка

Понош: Само уз притисак јавности може доћи до разрешења афере трговине оружјем

Понош: Само уз притисак јавности може доћи до разрешења афере трговине оружјем

Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош изјавио је данас да се афера извоза оружја, на коју је указао радник „Крушика“ Александар Обрадовић, може до краја разрешити само ако буде настављен притисак јавности, јер власт реагује искључиво на притисак.

„Не верујем да ће кривци за стање у којем се налазе ’Крушик’ и сектор трговине наоружањем и војном опремом, као и држава у целини, бити спремни да то распетљају сами. Они ће реаговати само на притисак јавности, који не сме да стане док се цео случај не оконча и док људи и у другим фабрикама не добију довољно снаге и самопоуздања да ураде исто и изађу у јавност“, рекао је Понош телевизији Шабац.

Понош је навео да се о томе неће сазнати преко РТС-а и режимских медија, јер то није тема за њих, и додао да је Обрадовић је реаговао штитећи интересе „Крушика“.

Обрадовић је данима био иза решетака када се открило да је ухапшен, а велика већина грађана није знала ни за читаву аферу. То значи да је Србија у затвору. Режим председника СНС-а Александра Вучића је Србију претворио у затвор“, рекао је Понош.

Понош је навео да је режим је брутално злоупотребио државни апарат, јер министар унутрашњих послова Небојша Стефановић издаје дозволу за извоз оружја фирми коју заступа његов отац Бранко Стефановић, уз терање „Крушика“ да наоружање даје по ценама и условима који урушавају ту фабрику.

Потпредседник Народне странке је, поводом кампање бојкота избора коју спроводи опозиција, рекао да је власт свесна опасности коју по њу носи бојкот, односно одбијање грађана да учествују у „циркусу званом Вучићеви избори“, пошто су људи на протестима широм Србије показали да су се ослободили страха.  

„Власт која ће произаћи из избора на пролеће неће моћи да потраје. Било би сасвим благотворно да власт оствари на изборима резултат од 98 одсто и да буде потпуно очигледно да живимо у балканској варијанти Северне Кореје. То неће бити одрживо. Да ли то подразумева и дубље тензије у друштву и ризичне ситуације… Не искључујем ту могућност, не призивам је и не радујем јој се. Волео бих да постоји здравог разума у режиму да ствари не доведе дотле, али га не видим“, рекао је Понош.

„Када видите како се Вучић обраћа новинарима, политичким опонентима и широкој јавности, када видите колико он вређа интелигенцију – ту се не види добра воља. Није Небојша Стефановић одлучио да његов отац тргује оружјем, неко је други поделио надлежности породица у тој мафијашкој организацији“, рекао је Понош.

Понош је, поводом недавних разговора о изборним условима, истакао да са напредњачком влашћу може да се преговара када буде притерана уза зид, а не на факултету на састанцима који су били замишљени као ћаскање.

„Исто је било и ћаскање са бившим европским парламентарцима у Скупштини Србије, само је мало промењена форма и подигнут је ниво. Ти округли столови нису ни замишљени да се нешто реши, него да се каже да је разговарано са опозицијом, што би наводно било довољно да легитимизује изборе на којима нећемо учествовати и власт која произађе из таквих избора, као и њене одлуке. То се, међутим, неће десити“, рекао је Понош.