Народна странка

Понош: Руског потпуковника снимиле српске службе, Вучић обрукао БИА и све забрљао

Понош: Руског потпуковника снимиле српске службе, Вучић обрукао БИА и све забрљао

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да постоји много доказа који указују да су руског агента у Земуну крајем прошле године снимиле српске службе, БИА или ВБА, а да је снимак објавио онај ко га је снимио и да је донета политичка одлука да се снимак сада пусти.

„То би председнику Србије Александру Вучићу могло да затреба да Западу каже да не може да заврши Косово јер су му ’стигли до бубрега’, а и да би померио клатно проруског расположења у свом гласачком телу, имајући у виду шта ускоро спрема, док своје бираче у међувремену и умирује најавом декларације о неутралности“, рекао је Понош у емисији „Утисак недеље“, и додао да је објављивање снимка нанело штету руско-српским односима.

Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије, навео је да је Вучић обрукао Безбедносно-информативну агенцију тако што је БИА саопштила да потврђује аутентичност снимка, и упитао „како је могуће да потврдиш аутентичност нечега што ниси снимио“.

Боље би било да су снимили БИА и ВБА од онога што је Вучић рекао – да је нека трећа страна снимила у тренутку док су наши оперативци били у пратњи нашег човека З.К. ако такав човек и постоји. То би онда показало да су наше службе потпуно неспособне, јер су дозволиле да трећа страна постави камере у аутомобил човека кога прате већ седам година“, рекао је Понош.

Било би боље да је Вучић рекао истину, а истина би могла да буде да су „српске службе пратиле нашег човека, или да је тај човек оперативац наше службе безбедности, и да су хватали официра руске службе и то документовали“, навео је Понош.

Понош је додао да је „следећа глупост“ коју је Вучић навео да је амбасадору Русије Александру Боцан-Харченку поставио само једно питање, а знао је за то већ годину дана,

Вучић је рекао и да је уверен да председник Русије Владимир Путин није знао за тај случај, „као да Путин зна шта му раде потпуковници по свету“, навео је Понош

„Путин неће знати ни када Вучић буде бежао из Србије једног дана, а камоли ово. Сасвим је извесно да је Вучић успео да у једном дану забрља односе са Русијом, Бугарском, Немачком, Аустријом и Хрватском. Успео је да у једном дану упропасти каријеру шефа аналитике БИА и спустио га на ниво свог портпарола или портпарола СНС-а“, рекао је Понош.

Понош је навео да је Вучић обрукао српску обавештајно-безбедносну заједницу и од ње направио предмет спрдње пред светом, направио је и циркус од Савета за националну безбедност, јер је, пошто нема шта да каже, хтео да прикаже помпезну слику, па је на седницу Савета довео и команданте авијације и копнене војске.

Шта је мислио, да авијација прати потпуковника руске војске, који је у међувремену отишао из Србије“, упитао је Понош.

Понош је, поводом афере „Крушик“ и трговине оружјем, рекао да постоје три врсте трговаца оружјем.

„Прва су они који традиционално раде за државу, као што је СДПР, и они сада раде лоше. Друга су они који раде за финансирање владајуће странке, међу њима је трговац оружјем Слободан Тешић, а трећа су они који раде за финансирање владајуће врхушке и неколико породица, а то је форма ГИМ“, рекао је Понош.

Понош је навео да је амерички Стејт департмент у августу државним органима Србије доставио „нон пејпер“ са позивом „да обуздају Тешића из неколико разлога“.

„Први разлог је што Тешић корумпира званичнике држава у које извози оружје, други зато што његове активности представљају претњу за међународни мир и стабилност и трећи зато што такав човек има приступ највишим политичким личностима у Србији и може да утиче на понашање у политици Србије“, рекао је Понош.

Понош је навео да се наменска индустрија уништава ниским ценама по којима продаје оружје приватним повлашћеним трговцима, а да једног од њих, фирму ГИМ, представља и Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића.

„ГИМ је увезао 49 ’ленд ровер’ џипова, које они плате, па ће их предати МУП-у, а од МУП-а ће узети оружје које су затекли по складиштима и полицији више није потребно. Какве су то трансакције, да ли их има у папирима? Зашто је тај посао обустављен, зашто џипови стоје на плацу увозника, фирме ’Бритиш моторс’? Нико не одговара“, рекао је Понош.

Понош је истакао да је „корупција кијавица у поређењу са организованим криминалом који влада Србијом“, док је притворен Александар Обрадовић који је указао на један сегмент тог криминала, а Вучић је истовремено амнестирао Небојшу и Бранка Стефановића.

Вучић пореди улогу Обрадовићеве мајке и Стефановићевог оца у трговини оружјем. Не издаје Обрадовић мами дозволе за трговину оружјем, а Стефановић их издаје свом тати. Велика је разлика“, рекао је Понош.

Понош је указао и на заплену велике количине марихуане на пољопривредном добру „Јовањица“ код Старе Пазове, које је добило подстицаје од државе и које су посећивали министар одбране Александар Вулин и високи функционери СНС-а, о чему је говорио и потпредседник Народне странке Мирослав Алексић.  

„Не верујем да су Вулин и високи функционери СНС-а садили марихуану, бар се надам, али очигледно је да се режим, осим контроле тржишта наркотика, мало посветио и производњи. Открије се плантажа од 12 хектара марихуане, а министар унутрашњих послова не оде да се услика када је то откривено, него се ствар гура под тепих и нема је нигде“, рекао је Понош.