Народна странка

Понош за „Данас“: Удружена опозиција је тренутно у блокади

Понош за „Данас“: Удружена опозиција је тренутно у блокади

Преузето са портала листа "Данас".

 

Сматрамо да смо усагласили разумне захтеве иза којих могу да стану и остале опозиционе странке, покрети, удружења грађана, појединци. Имамо чврст став и око тога ко има кредибилитет да их испреговара. Потребно је да се изврши притисак на режим како би што пре кренуо дијалог и да би остало довољно времена за имплементацију договореног. Треба нам и супстанцијалан разговор са европским посредницима. Отворена писма неће нам помоћи. Уосталом као ни урбане легенде да неке европосланичке групе имају ултимативне захтеве за пропирање политичке биографије појединих политичких актера у Србији као предуслов њихове подршке за преговоре власти и опозиције у Србији, каже за "Данас" Здравко Понош, потпредседник Народне странке, одговарајући на питање хоће ли Народна написати свој документ око изборних услова и коме ћете га понудити.

Да ли су ваша странка и Странка слободе и правде потпуно прекинуле сарадњу?

Народна странка је сарађивала са ССП у оквиру Савеза за Србију, а касније у оквиру Удружене опозиције Србије. Борба за фер изборне услове је тема око које смо се окупили у УОПС и то по критеријуму односа према бојкоту нерегуларних јунских избора. Није нас окупила подударност у ставовима око тема као што су однос према НАТО, Русији, ГМО, мигрантима… Народна странка и већи број чланица инсистирају да УОПС изађе у јавност са усаглашеним захтевима за изборне услове које могу да прихвате и подрже и друге опозиционе странке, укључујући оне које су изашле на изборе у јуну. У међувремену из медија, од стране ПСГ, обавештени смо да на изборним условима сепаратно раде ССП, ДС и ПСГ који није члан Удржене опозиције. То је нова реалност. УОПС, као формат у оквиру којег су Народна и ССП сарађивали, тренутно је блокиран. А сарадња унутар опозиције је потребнија него икад, без обзира у колико колона ће се једног дана излазити на изборе. За сада нема на шта да се изађе, а неће ни бити ако се не изборимо за услове. Истрчавање са идеолошким колонама и кадидатима је прављење ражња док на видику нема ни зеца ни шуме.

На који начин Народна странка ради на сарадњи опозиције или вам је важнија самосталност и рад на сопственим капацитетима?

Да би се Србија променила неопходна је сарадња оних опозиционих партија које имају шта да понуде, које поседују кредибилитет минулог рада и капацитет да допринесу тој промени. Посвећеност опозиционој сарадњи и истовремено грађење властитих страначких капацитета нису ствари које се узајамно искључују. Џаба спремност на сарадњу ако немате с чиме да допринесете. Добра воља и лепа реч нису довољни. Народна странка гради страначку инфраструктуру широм Србије. То ће нам требати без обзира када и у колико колона ћемо изаћи на неке будуће изборе и да ли ћемо имати свог или заједничког кандидата. А Народна странка заговара идеју заједничких кандидата.

Јесу ли на пример Борис Тадић, Сергеј Трифуновић или Небојша Зеленовић тихи сарадници власти јер су изашли на изборе па зато не желите сарадњу са њима?

Не желим да се бавим нагађањем шта је кога мотивисало да прекрши договор о бојкоту нерегуларних избора. Верујем да разлоге не треба тражити у ономе што сугерише ваше питање већ у себичној калкулацији након што је режим спустио изборни цензус на три одсто. Чак и етаблираним странкама није страно да због инстинкта преживљавања занемаре јавни интерес. То је легитимно право странака, калкулација која носи своје последице. Овај пут калкулација им је била лоша. Странке које су одржале реч, бојкотовале изборе и довеле у питање своју егзистенцију због јавног интереса имају такође легитимно право да ове прве не прихватају као кредибилне партнере за преговоре о наредним изборима. Не можемо да се ослонима у овој политичкој борби на оне којима изборни услови постану прихватљиви кад режим спусти цензус. То можда може такву опозицију да уведе у парламент, али Србију гарантовано оставља у блату. Народна странка није заинтересована за такве калкулације.

Све више лидера партија одустаје од поновног бојкота избора. Ви сте и даље на тој линији. Да ли је вероватнији нови бојкот или побуна против њих ако услови остану исти?

Они који су се упецали на три одсто, као и они који су већ најавили своје персоналне кандидатуре на будућим изборима нису репер по којем ће се поводити Народна странка. Ако би се поновили изборни неуслови из јуна, Народна странка поново неће учествовати у изборној фарси. А учинићемо све како би се изборили за регуларне изборне услове. Такви услови би, верујем, били регуларни и за оне који су били задовољни и условима у јуну.
Не могу да не приметим да је отужно што већи део овог разговора посвећујемо нарушеним односима унутар ионако нејаке опозиције. И то у ситуацији када су грађани Србије заокупљени здравственом катаклизмом и када су доминантни осећаји неправде и немоћи. Али могуће да је и ова мучна фаза неопходан корак ка разбистравању наше политичке сцене. Нису сви дорасли отклањању узрока неправде и безнађа, а неки нису то ни намерили.

Како видите циљеве посете шефа руске дипломатије Београду?

Лавров је посетио Србију у оквиру своје регионалне турнеје током које је обавио редовно инвентарисање руских интереса у региону. Не верујем да је Вучић имао бог зна шта да инвентарише са своје стране. Посебно након вашингтонског проћердавања косовских акција. А за правдање посета је прекратко трајала.

Како тумачите будући утицај Мадлен Олбрајт на решавање питања Косова и има ли начина да се Србија одупре притисцима?

Тешко да допринос решавању косовског питања може да пружи неко са толико костура у ормару и одсуством свести о томе, чак и у животној доби кад се људи обично припремају да се сретну са истином о себи. Сматрам да пажњу треба усмерити на тим који ће преузети водеће позиције у Стејт департменту. Неколицина је професионално стасала за време Клинтонове администрације када се разгоревала балканска трагедија, а неки су томе дали и свој професионални допринос. За њих је Вучић прочитана књига и неће пропустити прилику да му из руку узму оно што је Гренелу олако обећао као прилог Трамповој предизборној кампањи. О томе су могли само да маштају док су били млади лавови. Овај режим је по питању Косова направио непоправљиву штету и наставља то да чини. Нема говора о некој конзистентној политици очувања националних интереса на Косову. Одупирање притисцима је глума за унутрашњу употребу. То се неће променити док је ове власти.

 

Интервју приредила новинарка листа "Данас" Лидија Валтнер

Фото: Марија Ђоковић/Фонет