Народна странка

Понош: Опозиција може да победи ако изборни услови буду регуларни

Понош: Опозиција може да победи ако изборни услови буду регуларни

Потпредседник Народне странке и повереник за Београд Здравко Понош изјавио је данас да ће опозиција имати шансе за победу на изборима ако изборни услови буду регуларни.

„Тада ће све зависити од нас, а не од председника Србије Александра Вучића. Избори неће бити неизвесни док год изборни услови буду ненормални као 21. јуна, а ствар ће се и те како променити ако услови буду нормални или колико-толико нормални“, рекао је Понош Радиотелевизији Србије.  

Понош је рекао да није кандидат за градоначелника Београда, него да је добио задатак да београдски део организације Народне странке припреми за изборе ако странка буде на њима учествовала, јер је касно спремати се дан уочи битке.

Ми се спремамо као да ћемо изаћи на те изборе, али не искључујемо могућност бојкота ако не буде услова за изборе. Наши услови су познати и исти су као услови које смо тражили за изборе 21. јуна, пре свега медијска слика - разговор који сада водим за РТС је корак у добром смеру и било би добро да опозиција чешће има прилику да нешто каже – то је свакако један од битнијих услова“, навео је Понош.

Наравно, и да нема злоупотребе државних ресурса и да све изборе у Србији не репрезентује председник државе. Не би ваљало да изборну листу владајуће странке опет води председник државе, ваљало би да избори буду раздвојени. Потпуно је неприхватљиво да Вучић буде кандидат и носилац листе и за Београд и за Србију и на председничким изборима и у Мрдуши Доњој…“, додао је потпредседник Народне странке.

Понош је навео да оснивање посебних одборничких група Народне странке и Странке слободе и правде у Скупштини Београда не значи да неће бити заједничког наступа на изборима.

„То није израз добрих него поремећених односа, али далеко од тога да је то ствар која не може да се поправи и да се доведе у ред до следећих избора. Наш главни критеријум да бисмо са неким радили је да се квалификовао тиме што је одржао реч у јуну и није изашао на изборе. ССП је одржао реч, видећемо шта време носи, али они су, што се нас тиче, тај тест прошли“, рекао је Понош.

„Свакако нам је тешко да сарађујемо са онима који су били са нама, па су у последњем тренутку изашли на изборе. Да су прошли мало боље, данас би вероватно седели у Влади Србије као Александар Шапић“, додао је Понош.

Упитан о пројекту Београд на води, Понош је одговорио да није од оних који се залажу за рушење изграђеног.  

„Нисам тамо одлазио, али верујем да тај део града изгледа лепше него што је изгледао, и све што се изгради и што је добро не би требало рушити, али има неколико ствари које се морају испитати кад-тад, а то је како је заједничка имовина ођедном на чудан начин дата страном инвеститору“, рекао је Понош

Понош је додао и да „не може да опрости чињеницу“ да је Београд, који је највећи град у овом делу Европе, реално остао без железничке станице.

Понош је рекао да верује да би однос Београђана према градској власти можда био нешто бољи да је „садашњи формални градоначелник“ Зоран Радојичић имао више простора,  јер он „и даље изгледа као пристојан човек, али се ту није снашао, као да се задесио и није добио простор“.

„Бојим се да човек који је изигравао градоначелника (заменик градоначелника Горан Весић) није повукао ниједну позитивну емоцију Београђана, људи му не верују, корупција је очигледно проблем, а он не улива наду да тога нема, односно изгледа као да има и више него што можда има“, закључио је Понош.