Народна странка

Понош: Расветлити аферу извоза оружја, светло је упаљено, разбежали су се као мишеви

Понош: Расветлити аферу извоза оружја, светло је упаљено, разбежали су се као мишеви

Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош изјавио је данас да се мора до краја расветлити велика корупционашка афера извоза оружја у коју је умешан Бранко Стефановић, отац министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, иако ће режим наставити да притиска све који се том темом баве, од узбуњивача до новинара.

„Упаљено је светло и носиоци власти и извршиоци репресивних мера режима су се разбежали као мишеви. Добро је што је узбуњивач  - радник ’Крушика’ који је открио аферу, пуштен из затвора у кућни притвор, али ту није крај. Требало би наставити притисак на режим како тог човека не би појео мрак“, рекао је Понош телевизији Н1.

 

Понош је истакао да је потпуно очигледно да Небојша Стефановић избегава да одговара на питања о извозу оружја у које су умешани он и његов отац, и додао се оружје извози у приватном интересу људи на власти, а да постоји интерес јавности да се тај случај расветли.  

Свакако је реч о сукобу интереса. Фирма ГИМ, за коју ради Бранко Стефановић, извози оружје у Саудијску Арабију и Уједињене Арапске Емирате, а дозволу за извоз даје његов син Небојша Стефановић. У извозу оружја се обрће огроман новац и очигледно је да ове две државе нису то оружје куповале за себе, јер не баратају наоружањем источних стандарда, него српско оружје завршава у грађанском рату у Јемену“, рекао је Понош.

Понош је упитао да ли је председник Србије и СНС-а Александар Вучић Србију претворио у један од арапских емирата и да ли је он емир, као и да ли је неко у Србији одлучио да стане на једну од зараћених страна у тренутно најкрвавијем грађанском рату на планети.

Потпредседник Народне странке је навео да је приватна фирма ГИМ у последње три године повећала промет 3.000 пута, док државна компанија СДПР доживљава своје мрачне дане.

„ГИМ оперише са адресе на којој нема ни праве канцеларије, сајт је у изради. То указује да је по среди озбиљна корупционашка афера у којој учествује сам врх државе, јер Бранко Стефановић није могао сам да изведе читаву операцију. Сада је добио и дозволу за производњу оружја, не знам само где ће да га производи, можда у девојачкој соби. Режим је потпуно приватизовао и ту осетљиву област као и целу државу“, рекао је Понош.

Упитан да појасни своју тврдњу да фирма ГИМ учествује у набавци 49 џипова „Ленд ровер дискавери“ (Land Rover Discovery) за МУП, Понош је позвао тужилаштво да испита и тај случај јер се очигледно и ту ради о сукобу интереса.

„С обзиром да је Савет за националну безбедност приватизован, тужилаштво није самостално, преостаје само да узбуњивачи, новинари и грађани штите општи интерес“, рекао је Понош.

Нека ови из тужилаштва за почетак потраже та возила на паркингу и нека питају како су ту стигла, за кога су стигла и ко их је купио. Појавили су се снимци тих возила, али нема вести о томе, режим се труди да то падне у заборав. Заглавили су се у том послу и сада не знају шта да раде. Позивам новинаре који се тиме баве том темом да чепркају по томе, свашта може да се открије“, рекао је Понош.

Понош је навео да је радник „Крушика“ узбуњивач који је видео да његова фирма ради на сопствену штету и на штету државе, а да фирма Бранка Стефановића има привилегован статус.

„Он није школован правник да би водио рачуна о формалним аспектима свог деловања као узбуњивача, он је стручњак за информационе технологије, али несумњиво је шта је хтео да уради – узбунио је јавност“, рекао је Понош.

Понош је навео да је сам чин хапшења Обрадовића изведен на спектакуларан начин са специјалцима и џиповима, и да је то био покушај застрашивања осталих запослених у маниру Озне „да им не би пало на памет да ураде нешто слично“.

„Режим је начином на који је поступао застраживао породицу узбуњивача, остале запослене у Крушику, као и новинаре који истражују ову тему. Посебна прича је како је Обрадовића бранио адвокат по службеној дужности, па и онај који је саветовао да се не излази са случајем у јавност, иако сада тврди да је јасно да је Обрадовић узбуњивач. Како се то у тајности брани узбуњивач...“, упитао је Понош.

Понош је навео да је сада тема судбина тог човека и да је важно да се стане у његову заштиту.

Али то не сме да нам одвуче фокус од основне теме која је и била повод за његово притварање. Парадоксално је да смо доведени у ситуацију да морамо најпре да спасавамо радника ’Крушика’ Александра Обрадовића, па тек онда да се позабавимо и са оним шта је он објавио. Мора се инсистирати на рашчишћавању корупционашке афере са трговином оружја које има елементе трговине утицајем, кршења међународних обавеза, застрашивања...“, рекао је Понош.