Народна странка

Понош: До фер избора дијалогом власти и опозиције, а не међустраначким ћаскањем

Понош: До фер избора дијалогом власти и опозиције, а не међустраначким ћаскањем

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да је за стварање фер изборних услова потребан дијалог власти и опозиције, а не међустраначки дијалог, и да идеја заједничког наступа опозиције у том дијалогу још није пропала.

„Дајмо шансу успеху. Још имамо времена до краја фебруара, пре него што седнемо да разговарамо са режимом, како бисмо имали преговоре власти и опозиције, а не међустраначки дијалог. За те преговоре је потребно да знамо ко представља опозицију“, рекао је Понош порталу „Истиномер“.

Понош је навео да међустраначки дијалог заговарају „они који нису ни странка, а мало теже схватају да промена Србије не значи промена од Калемегдана до Славије, него и мало даље од Трошарине и Јајинаца“.

„Међустраначки дијалог је необавезно ћаскање какво смо имали прошле године и које служи за прање биографија оних који су били спремни да изађу на изборе када је само смањен цензус. Видели смо прошле године како велики број људи има потребу да се пре обрати камерама него онима са друге стране стола, па се суштински помаци догађају на другом месту“, рекао је Понош.

„Зато ми заговарамо да опозиција мора да има своју делегацију која је кредибилна и састоји се од два човека, а власт може да игра свој игроказ и доведе и њих 30 ако хоће, шта нас брига кога ће они да изведу, ионако на тој страни један човек одлучује о свему. Нама је важно да покажемо да смо ми консолидовани и да имамо два човека која нас представљају. Важно је и да буде посредник из ЕУ. То би били преговори“, додао је Понош.

На питање да ли је блок окупљен око Странке слободе и правде Драгана Ђиласа одбио предлог Народне странке да Бојан Пајтић буде преговарач опозиције, Понош је одоговрио да „није стекао утисак да су они то сасвим одбили“.

„Ако неко има примедбу на наше персоналне предлоге, можемо да разговарамо и о другим решењима, ако има бољих решења. Није од користи, међутим, да се сада лицитира другим именима. Ми смо спремни да разговарамо о свему“, рекао је Понош.

Понош је навео да „није добро што се изашло у јавност са појединачним платформама пре него што је опозиција покушала да се договори о заједничком папиру, али је добро што сви из опозиције имају мање-више сличне захтеве формулисане на различите начине.  

Упитан да ли Скупштина слободне Србије покушава да окупи Народну странку, ССП и Двери како би стали иза једне платформе за дијалог, Понош је одговорио потврдно и додао да би та платформа требало да обједини различите варијације захтева на исте теме – медији раздвајање избора и како ће изгледати период до избора и дан после њих.

„Бојкотоваћемо сваке изборе који буду расписани пре него што се створи нормалност која траје довољно дуго. Морамо и сада да покажемо спремност да поново бојкотујемо изборе, јер је то једина кредибилна претња. На крају се све заврши на томе да ли је ваша претња кредибилна и да ли имате снаге. Чињеница да се избори понављају показује да је опозиција која је бојкотовала изборе и те како валидна, јер без нас српски парламент није парламент“, рекао је Понош.

Понош је навео да „Вучић у дијалогу ништа не жртвује“, а да су на жртву спремне странке које су бојкотовале изборе прошле године.  

„Ми можемо да изгубимо све. Странка која је спремна да изађе из парламентарног живота неколико година због виших циљева, та странка је спремна на жртву. Шта Вучић жртвује? Шта жртвују они који су спремни да изађу на изборе када се само спусти цензус? Они жртвују само образ, ако то њима није скупо, онда у реду“, рекао је Понош.