Народна странка

Понош: Нема смисла излазити на изборе, како сада ствари стоје

Понош: Нема смисла излазити на изборе, како сада ствари стоје

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да „како сада ствари стоје, нема смисла излазити на изборе“ на пролеће 2020. године, јер је мало вероватно да власт пристане на услове о успостављању услова за фер и демократске изборе, које је поставила група стручњака, а подржао Савез за Србију.

„Режим не показује ни трунку добре воље да ствари помери са мртве тачке, а не видим да се било шта мења. Дали смо рок од шест до девет месеци, време цури и рок истиче. Хајде са сачекамо до септембра да видимо да ли ће да се деси чудо. Неће и нисам оптимиста, али покажимо озбиљност и одговорност и сачекајмо“, рекао је Понош у Крагујевцу на трибини „Слободно на Тргу слободе“.

Понош је навео и да би требало сачекати да ли ће режим реаговати и на притиске споља, али да ни по том питању нема места оптимизму, јер је ситуација као „перфектна олуја“.

„Нити је њима потребна вибрантна демократија у Србији, нити је председник Србије Александар Вучић у стању да је успостави. Он не води Србију у Европу, није тамо ни кренуо, није заправо нигде кренуо. Вучић би хтео да то путовање траје вечно, јер када би стигао у Европу, тамо би био вишак“, рекао је Понош.

Понош је навео да нема смисла изаћи на „изборе који су шарада“, јер се тиме даје легитимитет недемократском режиму, и додао да се не слаже са оним потписницима Споразума са народом који мисле да би требало изаћи на изборе, јер опозиција тиме пуца себи у ногу.

„Не могу, исто тако, ни да се сложим са онима који не представљају никога осим саме себе, у овом случају двоје младих људи, који су двоје од пет милиона, а који кажу да неко не може да шета на протестима. Да би тако нешто ултимативно рекао, мораш да кажеш и колико дивизија имаш или да си остварен и да твоја реч има тежину“, рекао је Понош.

Понош је истакао да није случајно што су се многи дистанцирали од политичких странака, јер је Вучић уложио озбиљан напор и спровео политички инжењеринг да се то догоди урушавањем свих институција и блаћењем свих који другачије мисле.

„Томе су допринели и они који су подржавали беле листиће и измишљеног лика Белог Прелетачевића, а пре тога хвалили Вучића прве две године његове власти, а сада критикују опозиционе странке. Нека оснују своју странку, па нека се види колико грађана подржава њихове идеје“, рекао је Понош.

На трибини је говорио и глумац Радослав Рале Миленковић, један од оснивача неформалне групе "Самоодбрана".