Народна странка

Понош: Лажни избори 21. јуна једини на којима ће се гласати ногама

Понош: Лажни избори 21. јуна једини на којима ће се гласати ногама

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да ће избори најављени за 21. јун бити „једини избори на којима ће се гласати ногама“, јер ће бити довољно само доћи на бирачко место и тиме гласати за власт, пошто није важно кога ће бирачи заокружити на гласачком листићу.

„На нормалним изборима људи гласа се главом или срцем, а сада ће бити довољно само доћи до бирачког места. То власт назива изборима, а ми сматрамо да то нису избори и мислимо да је бојкот начин да се једног дана дође до нормалних избора“, рекао је Понош на конференцији за новинаре у Крагујевцу.

Понош је позвао грађане да 21. јуна остану код куће и да тако сачувају како здравље због ризика од заразе вирусом корона, тако и достојанство и здраву памет јер на изборима неће имати прилику да бирају између различитих опција.

„Нема разлога да грађани излазе на изборе због поштовања институција, јер институције не поштују грађане. Неизлазак на изборе није гест непоштовања државе, него поштовања себе и инсистирања да се што пре изборимо за изборе на којима се неће гласати ногама, него главом и срцем“, истакао је Понош.

Понош је оценио да су они који „срљају на изборе“ 21. јуна, а себе сматрају опозицијом или би волели да то буду, на путу да угасе своје политичко битисање, а да ће они који издрже притисак и не одоле искушењима политички потрајати и имати прилику да учествују на правим изборима.

„Народна странка држи реч и то поносно кажемо. Реч је једино на шта можете да се ослоните када сте у овом моменту у Србији у опозицији“, рекао је Понош.

Понош је додао да ће они који себе називају опозицијом учествовањем на изборима „помоћи режиму, без обзира на мотиве које имају“.

„Ти мотиви нису најчешће базирани на дубокој политици нити на великим националним темама, него су често прозаични – реч је о финансирању странака, посланичким мандатима, платама или чак о пословном простору, што је бизарно нарочито када се користи као аргумент за излазак на локалне изборе, али не и на републичке“, рекао је Понош.

Упитан о прогласу Двери у којем су позвале на друштвено помирење, дијалог и договор за превазилажење кризе, Понош је одговорио да „није реално да се дијалог дешава током изборне кампање и такав дијалог не може брзо да произведе резултат“.

„Свакако има потребе за дијалогом и иницијативе су добродошле, попут иницијативе председника САНУ Владимира Костића, али инсистирање на томе није реално и не може да произведе неки резултат“, рекао је Понош. 

Понош је навео да је Народна странка јуче у Београду кренула у завршницу кампање за бојкот избора, која је данас настављена у Крагујевцу.

Потпредседник Народне странке је позвао Крагујевчане да 21. јуна остану код куће, и додао да они знају зашто не би требало да гласају – зато што је централна власт СНС-а потпуно занемарила Крагујевац због „свађа унутар породице“, као и зато што је тај град назадовао док је СНС био на власти на локалном нивоу.