Народна странка

Понош: Србија има горег од Ђукановића, може да нађе и бољег од Кривокапића

Понош: Србија има горег од Ђукановића, може да нађе и бољег од Кривокапића

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да је посета изасланика председника САД за преговоре Београда и Приштине Ричарда Гренела део његове турнеје у предизборној кампањи Доналда Трампа која обухвата Грчку, Србију и Израел, а усмерена је на придобијање гласова дијаспоре у САД.

Нема то везе са односима Срба и Албанаца, а последица може бити додатно задуживање Србијеи за градњу ауто-пута Ниш-Приштина и брзе пруге“, рекао је Понош телевизији Н1.

„Нисам против инфраструктурних пројеката, али прво да видимо колика је цена. То су наше паре, а не паре председника Србије Александара Вучића и не причамо о његовом винском подруму. Пре него што се задужимо, требало би да видимо да ли су нам баш тај пут и та пруга најважнији, као и да ли су нам услови задуживања прихватљиви у ситуацији када децу лечимо смс-овима, а болнице су оронуле“, навео је Понош.

Понош је објаснио да је „новац у америчкој развојној банци приватан, а узимају га на зајам друге државе које гарантују Америци да ће га вратити, док је код Кинеза нешто другачије, јер они финансирају државним новцем државне пројекте, па опет државе гарантују“.

„И једно и друго је замка и проклизавање у додатно задуживање. Нема бесплатног ручка“, рекао је Понош.

Понош је рекао да ће све што ће у Београду бити договорено са Гренелом личити на документ који је претходно потписан у Приштини, а то је заједничка изјава без суштинског садржаја, а да је посебно питање шта ће бити од тих обећања ако Доналд Трамп у новембру изгуби изборе.

„Супер је да имамо добре односе и са САД и са комшијама и са неком администрацијом у Приштини, ако је то икако могуће. Питање је цене и да ли је то наш приоритет, да ли се о томе разговарало у скупштини и у медијима – наравно да није, јер немамо ни скупштину ни владу“, рекао је Понош.

„Вучић је у Вашингтону показао да је спреман на неочекивано проклизавање по питању Косова, док се стално заклиње Москви да очекује њену подршку о одсудном дану у Савету безбедности УН, где ручну кочницу држе Русије и Кина. Они би могли да спусте ручну ако Србија дигне руке од Косова, а Вучић је на путу да то уради ако већ није“, рекао је Понош.  

Понош је навео да Русија сада „вероватно процењује вредност косовских акција“ и ако процени да падају, могла би да преиспита залагање Москве за Резолуцију 1244, коју Вучић више уопште не помиње.

Упитан о вођењу београдског одбора Народне странке, Понош је одговорио да неће бити кандидат за градоначелника нити „лице Народне странке за Београд“ на изборима 2022. године.

Ми хоћемо да утегнемо странку после неких ломова које смо имали и тај посао је припао мени. Припремићемо партијску организацију за изборе, направићемо тим и ја ћу промовисати тимски приступ“, рекао је Понош.

На питање да ли говори о заједничком ангажовању унутар опозиције или о плановима Народне странке, Понош је одговорио да су „опозициони разговори увек спори и инертни, да на њих не би требало трошити превише енергије у покушају да се све ради заједно.

„Бесмислено је да трошимо две године на то ко ће да коси, а ко воду да носи. Потребна је координација, али свака организација требало би да уради свој део посла“, рекао је Понош.

Народна странка је спремна за тимски рад и за подршку онима који су најбољи, без обзира да ли су чланови Народне. За градске теме требају нам стручњаци, а не политичари опште праксе. И у Србији и у Београду треба нам неки наш Кривокапић окружен стручним људима“, додао је је Понош.

Упитан да ли је могуће да се у Србији „нађе неки Кривокапић као у Црној Гори“, Понош је одговорио да јесте „јер у Србији може све веће, а то значи све горе и све боље него у Црној Гори“.

„Они су нашли Ђукановића, ми још горег – Вучића. Они су нашли Кривокапића, верујем да ми можемо још бољег“, рекао је Понош.

На питање да ли  је могуће постићи потребну сагласност у опозицији око заједничких кандидата, Понош је одговорио да није сигуран, али да би на томе требало да се ради и да има времена.

Упитан о односу Народне странке и Странке слободе и правде Драгана Ђиласа, Понош је рекао да је „опет било преузимања неких чланова Народне странке од стране ССП-а“.

„Мислимо да то није добро за функционисање опозиције и то су ствари о којима морамо да разговарамо, јер оне усложњавају односе у опозицији. Сматрамо да није време за ударање испод стола. Постоје проблеми који нису превазиђени“, закључио је Понош.