Народна странка

Понош: Народ зазире од вакцинације због губитка поверења у Кризни штаб

Понош: Народ зазире од вакцинације због губитка поверења у Кризни штаб

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да је највећи проблем у кризи изазваној епидемијом вируса корона потпуни губитак поверења грађана у политички врх и у Кризни штаб на челу са епидемиологом Предрагом Коном, и да зато велики број грађана не верује у вакцинацију, а многи не верују ни да вирус постоји.

„Више се ничему не верује након шест месеци лагања. Кон говори о равнању криве док људи чекају испред амбуланти по десет сати, њих не интересује никакво заравнавање криве. Када ти грађани више не верују и шеф те не поштује, а имаш 65 година, онда идеш у пензију, па тамо заравнавај шта хоћеш“, рекао је Понош телевизији Нова С.

 

Понош је навео да ни председник Србије Александар Вучић више не ужива поверење грађана када говори о епидемији, и додао да се Вучић прво одлучио да се „крије иза Кона, који је на почетку уживао поверење, али да сада народ више не верује ни Кону, а стање се погоршава и неко мора да одговара“.

Вучић је одлучио да остави Кона коме се не верује да би могао да подели одговорност са неким. Могао је и Кону да измисли министарство за заравнавање нечега, као што је дао Дарији Кисић Тепавчевић дао да буде министарка јер је добро одиграла прво полувреме“, рекао је Понош.

Понош је истакао да је борба против епидемије у Немачкој „добра мустра“, али да је то тешко постићи у Србији, јер не може да се пореди поверење нације у немачку канцеларку Ангелу Меркел и поверење у Вучића, коме народ не верује.

Када је реч о затварању, мора се урадити анализа добити и трошкова – здравље нације је најважније. Вучића занимају само истраживања јавног мњења, па су зато у Србији затворене школе, а отворени кафићи“, рекао је Понош.

Понош је истакао да то што власт покушава да сакрије предају Тирани електроенергетског система на северу Косова и Метохије „показује колико је то штетно, а они који су допринели таквој 'победи' од 5:0 удомљени су у амбасаде да би целу ту причу разгазили до краја“.  

Понош је навео да није добро прошао Вучићев покушај да шурује са Трамповом администрацијом иза леђа Европе, и да ће сада „вероватно морати да седи на хоклици и у Берлину“.

Понош је навео да се „појавила информација“ да европски либерали траже да Покрет слободних грађана, који је њихов партнер у Србији, буде део јединственог опозиционог фронта у дијалогу са властима о изборним условима уз посредовање ЕУ.

Не могу странци да нам заврше посао и неће нам промене донети опозициони политичари који радије иду на филтер кафу у амбасаду него на приредбу свог детета. Добићемо подршку споља када је заслужимо својом снагом“, рекао је Понош.

Понош је истакао да Народна странка сматра да у овом тренутку није најважније шта мисле европски либерали, него је много важније шта мисле грађани Србије.

„Потребно је да направимо опозициони фронт за дијалог о изборним условима који нема багаж изласка на лажне изборе 21. јуна. Варијанта у којој се убацују у игру они који су на те изборе изашли слаби опозициони фронт, јер ће са њима бити лакше подложан нападима“, рекао је Понош.

„То свакако не значи да до одржавања следећих избора не могу да се прикључе и сви који ће имати прилику да промене мишљење и покажу свој опозициони потенцијал или да се нађу на некој заједничкој листи“, додао је Понош, и поновио да се Народна странка залаже за заједнички наступ опозиције.

Понош је рекао да је сада прерано истицати имена опозиционих кандидата и да то није пут у правом смеру.

Покушај да се нађе заједнички кандидат подразумева много супстанцијалнији разговор унутар опозиције. То не може бити човек који би био марионета било ког опозиционог лидера. Разумно је тражити решење међу људима који нису сада толико политички активни и имају интегритет. Потребно је измерити да ли евентуални кандидат има шансе за успех, а не да ли има подршку било ког опозиционог лидера“, закључио је Понош.