Народна странка

Понош: Ко гласа на брзину, кајаће се натенане наредне четири године

Понош: Ко гласа на брзину, кајаће се натенане наредне четири године

Потпредседник Народне странке Здравко Понош изјавио је данас да власт у Србији „мучи Вучићева дилема“, односно настојање председника Србије и СНС-а Александра Вучића да подигне оодзив на „лажним изборима“ заказаним за 21. јун и да  у парламент убаци мале странке које су на ивици цензуса од три одсто.

„Те две ствари се међусобно искључују и зато ће Вучић у изборној ноћи вероватно потрудити да их наштелује“, рекао је Понош на конференцији за новинаре у Чачку.

Понош је позвао грађане да 21. јуна не учествују у „изборној фарси“, јер ће гласати за Вучића кога год да заокруже на гласачком листићу.  

„Гласај на брзину – кајаћеш се натенане наредне четири године. Неучествовање у фарси 21. јуна скратиће време до учествовања на правим изборима на годину или две, јер ће ти избори бити нелегитимни, као и власт и институције формиране на основу њих“, рекао је Понош.

Понош је истакао да Народна странка није ни разматрала могућност да промени одлуку о бојкоту избора, јер држи реч и то „није ствар средњег века нити животне доби, него ствар васпитања и достојанства“.

„У политици вреди држати реч, а поготово није примерено да нам то спочитавају они који су били ’бели листићи’. Када имате бели листић, онда на тај листић једног дана можете да допишете шта желите и да то потпишете или не потпишете, а када држите реч, онда сте потпис ставили на нешто што сте дефинисали када сте тај потпис ставили. То нас чини различитим“, рекао је Понош.

Упитан о ангажовању Војске Србије код центра за мигранте у Шиду, Понош је одговорио да је то потпуно полицијски посао и да војска није обучена за одржавање јавног реда и мира.

„Некоме ко зна да употреби само чекић, сви проблеми изгледају као ексер. Режим је ангажовао једну од најелитнијих елитних војних јединица да би поправио у јавности поправио слику о себи у свом гласачком телу, које добро реагује на војску. То је злоупотреба војске“, рекао је Понош, који је и бивши начелник Генералштаба Војске Србије.

Председник Градског одбора Народне странке Чачак Александар Радојевић рекао је да су избори заказани за 21. јун "унапред намештени".

"Можемо унапред да им честитамо победу која ће бити и њихова највећа срамота", рекао је Радојевић.

Радојевић је навео да су распродати сви стратешки државни ресурски, међу којима и рудник бакра у Бору.

"Власт се хвали да је производња у борском руднику за само годину дана повећана три пута. Бор је пре тог повећања годишње производио тону злата и три тоне сребра, што значи да сада производи три тоне злата и девет тона сребра. Да ли је то злато и сребро национални доходак Србије или Кине", упитао је Радојевић.

Понош и Радојевић су у центру Чачка делили нови број "Новина" и са разговарали са грађанима, којима су представили разлоге за бојкот избора.