Народна странка

Понош: Отказивање војне вежбе у Белорусији је резултат рикошет спољне политике

Понош: Отказивање војне вежбе у Белорусији је резултат рикошет спољне политике

Потпредседник Народне странке и бивши начелник Генералштаба Војске Србије Здравко Понош изјавио је да је отказивање учешћа на војној вежби у Белорусији резултат спољнополитичког ћорсокака у који је Србију увела власт која „очигледно нема спољну политику“.

„Реч о ’рикошет спољној политици’, односно контроли штете контроле штете направљене претходним потезом потписивањем папира у Белој кући, чиме се режим замерио ЕУ, па је морао да оде корак у другу страну и откаже вежбу. То је ’спољна политика повуци-потегни’ у којој је Србија предмет тог натезања“, рекао је Понош за Newsmax Adria.

 

Понош је додао да је председник Србије Александар Вучић је „дао невиђен допринос теорији и пракси међународних односа, јер је увео нову категорију – контрола штете контроле штете“.

Бивши начелник Генералштаба Војске Србије је истакао да свакако није било време да Србија учествује у вежби, јер Белорусија ове године није држава у коју би требало отпутовати ни туристички, а камоли на војне вежбе.

„Тренутак за отказивање је, међутим, несрећан и изнуђен. Оптималан моменат за отказивање учешћа на вежби је био 11. август, када је Србија подржала став ЕУ о изборима у Белорусији, а све после тога показује асихнронизам у режиму у којем се кључне одлуке доносе у кабинету председника Републике, а потом министар одбране Александар Вулин то правда на начин да је боље да то не чини“, рекао је Понош.  

Понош је истакао да се тако урушава спољнополитички потенцијал и углед државе „до нивоа ирелевантности“, јер свака наредна контрола штете значи затезање у другу страну и тако укруг.

Ово изгледа као да је Вучић одлучио да постигне неутралност тако што ће Србија постати ирелевантна“, навео је Понош.

Понош је истакао да је Вулинова најава да се „отказују све војне вежбе“ обмана, јер Србија због епидемије вируса корона од почетка године није имала друге вежбе, а нове нису ни планиране до краја године.

Понош је критиковао Вулинову најаву преиспитивања учешћа Србије у УН међународним мировним операцијама, што се оправдава притиском да се откаже учешће на вежби у Белорусији.

Прави разлог требало би тражити у чињеници да је режим касно схватио да је направио страховит фаул са неким елементима споразума из Вашингтона који се пре свега тичу Хезболаха који је снажан политички фактор у Либану, где Србија у УН мировној мировној мисији има контигент од 170 људи. Пристајање да се и политичко крило Хезболаха третира као терористичка организација је врло кратковидо и ризично“, рекао је Понош.

Понош је додао да би посебан проблем било нарушавање угледа Србије у УН које би било проузроковано наглим иступањем из планског ангажовања у мировним операцијама.

Потпредседник Народне странке је оценио да су преговори у Белој кући последица незнања, лоше намере и изнуде.

„Незнања, јер како може Марко Ђурић да уђе у ципеле Слободана Самарџића и Леона Којена, који су раније преговарали о Косову? Лоше намере, јер је то начин да се откупи још пар година на власти. Изнуде, јер ко је са ђаволом тикве садио, о главу му се обијају – ко је правио дилове са Гренелом у Берлину и људима који контролишу транспорт неке робе преко океана или са правим власницима ’Јовањице’, дође у ситуацију да вуче изнуђене кораке“, рекао је Понош.

Упитан о иницијативи председника СДС-а Бориса Тадића за разговоре опозиционих странака, Понош је одговорио да не разуме ту иницијативу до краја.

„Иницијатива је стигла преко медија, а канцеларије су нам удаљене неколико стотина метара, па смо могли да разговарамо“, рекао је Понош.

Понош је истакао да је Народна странка своју спремност за сарадњу опозиције манифестовала уласком у Удружену опозицију Србије и да је то формат у којем ће се прво консултовати о евентуалним разговорима у неким другим форматима.