Народна странка

Јеремић: Добићу тужбу против Вучића, осим ако се не установи да је неурачунљив

Јеремић: Добићу тужбу против Вучића, осим ако се не установи да је неурачунљив

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да ће добити тужбу за повреду части коју је поднео против председника Србије и СНС-а Александра Вучића јер га је овај назвао „шефом међународне банде лопова“, осим ако се не установи да је „Вучић био неурачунљив док је то изговарао“.

„Бићу упоран и истераћу ову ствар до краја. Не бих се до краја заклео како ће се завршити, пошто је могуће и једно и друго -  и да добијем тужбу и да се установи да је Вучић био неурачунљив.“, рекао је Јеремић после данашњег припремног рочишта одржаног пред Вишим суду у Београду.

„Вучић се данас, наравно, није појавио на суђењу. Он нема храбрости да се са мном суочи - ни у судници, ни на телевизији. Ја наравно нисам шеф међународне банде лопова, нити је Вучић у свом писаном одговору то навео, него да је о томе читао у медијима. Он, дакле, нема ниједан доказ да сам ја шеф међународне банде лопова и зато се не усуђује да се појави на суду“, рекао је Јеремић.

Судија Сања Агатоновић није данас заказала почетак суђења, пошто је затражила од Скупштине Србије да се изјасни о имунитету председника Републике, иако је Вучићев адвокат Драган Палибрк рекао да се Вучић не позива на имунитет.

Јеремић је навео да га је „одлука судије запањила“, јер се она данас по други пут заправо позвала на имунитет председника Републике.

„Након што се први пут позвала на имунитет, Апелациони суд у Београду је то одбацио. Судија се данасопет позвала на имунитет председника, с тим што је препустила Скупштини Србије да о томе одлучи. То је запањујуће и представља доказ да правосуђе није независно и да је извршна власт у и те како доминантној позицији у односу на судску“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да га не би чудило ни да судија у скорој будућности буде унапређена, пошто два пута није дозволила да суђење почне.

„Није речено када ће бити заказано следеће рочиште и сада би о имунитету председника требало да се изјасни скупштина. Ово није смо мој проблем, овакво поступање правосуђа је нешто што десетине хиљада грађана свакодневно осећају на својој кожи, јер се суђења често одлажу. Правда је у Србији изузетно спора“, рекао је Јеремић.