Народна странка

Јеремић: Вучић у преговорима о Косову не може да постигне ништа за Србију

Јеремић: Вучић у преговорима о Косову не може да постигне ништа за Србију

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да председник Србије и СНС-а Александар Вучић у преговорима о Косову и Метохији више не може да постигне било шта у интересу Србије, јер је трајно изгубио кредибилитет у међународној заједници.

„Вучић мисли да странце може да лаже као што је лагао грађане Србије за плате, пензије, Мерцедесову фабрику… Али то не иде тако у међународним преговорима, и званичне ставове Србије нико више не узима озбиљно. Вучић више није у стању да се контролише - ни како се понаша нити шта изговара - и то изазива веома озбиљне последице, како у Србији, тако и по наш положај и углед у свету“, рекао је Јеремић телевизији Наша.

Јеремић је подсетио да је Вучић најављивао да више неће преговарати док се не формира Заједница српских општина, па док се не расформира такозвана војска Косова, а потом и док се не укину таксе за српску робу на Косову и Метохији, али је наставио да преговара после сваке од тих најава.

Председник Народне странке је истакао да Србија није искористила све механизме који су јој били на располагању када је Приштина увела таксе од 100 одсто, јер је могла да покрене арбитражу у оквиру споразума ЦЕФТА, а Српска листа, која је под директном Вучићевом контролом, могла је да обори владу Рамуша Харадинаја.

„Пошто то нису урадили, поставља се питање да ли је можда неким крупним шверцерима у Србији у интересу да таксе опстану. Шверц цвета, а на северу Косова влада организовани криминал од када је држава Србија потписом на бриселским споразумима повукла своје институције. Звонко Веселиновић није неки одметник од закона који се крије од наших државних органа, већ је напротив изузетно близак властима у Београду“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом Вучићевог недавног обраћања владикама Српске православне цркве у Патријаршији, рекао да је председник Србије у разговору са црквеним великодостојницима „користио потпуно непримерен речник“, а неке од њих чак и оптуживао за сарадњу са сепаратистима.

„По мојим сазнањима, Вучић је једног од архијереја оптужио и за распад Државне Заједнице Србија и Црна Гора. Он својим агресивним наступом подстиче поделе и конфронтације свуда, па чак и међу владикама СПЦ“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом похвала које су из СПЦ упућене Вучићу, рекао да би тешко могао да замисли патријарха Павла да каже да се „диви Слободану Милошевићу“.

„Данас има много мање разлога за дивљење председнику Србије него што је било тада“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом протеста опозиције и грађана, рекао да ће власт бити принуђена да обезбеди фер и демократске изборне услове само ако буду настављени протести, бојкот институција и ако опозиција остане јединствена.

„Избори ће бити на пролеће 2020. године и опозиција на њима неће учествовати ако медији не буду слободни и ако буду одржавани под садашњим условима. Без учешћа опозиције, изабране институције неће имати легитимитет и то је велики проблем за режим. На крају ће морати да попусте, ако опозиција остане јединствена“, рекао је Јеремић.