Народна странка

Јеремић: Вучићеви сарадници не смеју да му кажу да греши

Јеремић: Вучићеви сарадници не смеју да му кажу да греши

"Србија је ушла у фазу у којој је спречавање исказивања другачијег мишљења постало саставни део политичког живота, а то је одлика тоталитарних система," изјавио је  председник Народне странке Вук Јеремић и указао да су поред напада на неистомишљенике, све чешће забране и опструкције скупова опозиције.

Говорећи о томе да су чланови Народне странке мета учесталих напада током одржавања скупова и спровођења других политичких активности, Јеремић је у интервјуу за Еспресо, на питање ко стоји иза тих напада указао да то може бити само актуелни режим.

"Једино власт данас у Србији има капацитет да нешто онемогући, институционално или ванинституционално” , објаснио је Јеремић.

Лидер Народне странке оценио је да је за смену режима у Србији неопходно јединство опозиције и да Народна странка активно учествује у раду Савеза за Србију.

“Једина опозициона странка која у међувремену инфраструктурно расте је Народна странка. Ми ћемо све своје ресурсе несебично поделити са нашим колегама и савезницима из Савеза за Србију," казао је Јеремић.

Говорећи о односу актуелног режима према Косову и Метохији Јеремић је упозорио да никада нисмо били ближи ‘разграничењу’ између Србије и такозване државе Косово.

“Никада се интензивније, иза кулиса, није преговарало о ‘разграничењу’, и тај процес се приводи крају. Уколико не урадимо нешто што ће спречити овај режим да до тога дође, у 2019. години ће они ставити потпис на правно обавезујући споразум о нормализацији односа Србије и Косова”, рекао је Јеремић и објаснио да би то за последицу имало чланство  “Косова” у Уједињеним нацијама и незаустављиво водило ка стварању “Велике Албаније”.

“На осамстоту годишњицу аутокефалности Српске православне цркве, тј. хиротонисања Саве Немањића у првог Архиепископа српског, неко одавде планира да се “разграничи” са Пећком Патријаршијом и Савиним троном. Не морате веровати у Бога да би видели да то не може а да не буде проклетство”, каже Јеремић.

На питање о његовој изјави да су српској дипломатији потребне хитне, корените промене, Јеремић је указао да је неопходно да се српска дипломатија поново укључи у међународне односе наше земље.

“Однос Србије са светом данас је  у потпуности монополизован од стране човека који престолује на Андрићевом венцу. Није посао дипломатије само заказивање састанака и прелета авионом. Дипломатија је ствар која има капиларни карактер. Ви морате разговарати на свим нивоима о спровођењу ваше политике и залагати се за ваше интересе свуда на свету”, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке, који је и бивши министар спољних послова Србије, указао је да ситуацију у спољној политици Србије додатно погоршава одсуство смелости председникових сарадника и дипломата  да му укажу на грешке.

“Очигледна је тенденција не само у међународним односима, већ у практично свим областима, да се један једини човек свиме бави. То не може имати добре последице, нарочито у дипломатији. То је поготово случај када човек који преузме на себе апсолутно све није ни језички, нити на било који други начин нарочито надарен за дипломатско опхођење. Наравно, говорим о Александру Вучићу”, закључио је Јеремић.