Народна странка

Јеремић: Следи политички најтежи тренутак пандемије у свету – борба око вакцине

Јеремић: Следи политички најтежи тренутак пандемије у свету – борба око вакцине

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да се човечанство још није суочило са политички вероватно најтежим и најсложенијим тренутком кризе изазване пандемијом вируса корона, и да у наредних неколико месеци предстоји „озбиљно геополитичко превирање“ које би могло да има „драстичне последице“.

Доступност вакцине је назив игре у којој је циљ свих држава да вакцину обезбеде и расподеле пре других. То би врло лако могло да изазове разарајуће последице широм планете, рекао је Јеремић на отварању традиционалног годишњег сусрета светских лидера из приватног и јавног сектора, који се одржава под покровитељством првог председника Казахстана Нурсултана Назарбајева, а чија је овогодишња носећа тема „Свет после ковида-19“.

Поред Јеремића, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, на отварању пленума који је одржан видео везом, учествовали су и добитник Нобелове награде за мир Рае Квон Чунг и председник Јерменије Армен Саркисијан.


 
Јеремић је навео да се геополитика, слично економији, креће у таласима.

„Лакше је уочити и измерити економске циклусе, они се брже смењују, док геополитички по правилу трају дуже. Претходна деценија била је декада геополитичке рецесије“, рекао је Јеремић.

Снажан шок који је на планети изазвала пандемија вируса корона прети да актуелну геополитичку рецесију претвори у депресију, а такве депресије могу трајати деценијама и водити ка глобалним сукобима“, додао је Јеремић.

Јеремић је навео да се свет суочава са озбиљним изазовима у годинама које долазе и да ти изазови могу бити превазиђени само уз далеко већи квалитет и опус сарадње међу државама него што је то тренутно случај.

„Не би требало поново измишљати точак, него се вратити Агенди 2030 УН и испуњавању циљева одрживог развоја. Данас ниједна држава на свету, укључујући и оне најбогатије, није на путу да их испуни“, додао је Јеремић.

Јеремић је указао и на продубљивање поделе између две водеће силе света, САД и Кине.

„Ривалитет је тренутно најуочљивији на пољу високе технологије, али имајући у виду обим и значај технологије у функционисању савременог света, могуће је да ће се та подела проширити на све сегменте живота и да би планета за неколико година могла бити строго подељена на блокове. Та подела би могла да буде чак и оштрија од оне у другој половини 20. века. Томе се морамо одупрети“, закључио је Јеремић.