Народна странка

Јеремић: Србија у Белој кући понижена и извргнута руглу

Јеремић: Србија у Белој кући понижена и извргнута руглу

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је Србија „тешко понижена и извргнута руглу“ на преговорима у Вашингтону, јер начин на који је третирана и на који су вођени разговори у Белој кући није достојан суверене државе и више је примерен домородачким племенима.

„Једини реални добитник ових ’преговора’ је Држава Израел, јер је једина конкретна тачка споразума она у којој се наводи узајамно признање Израела и Косова и да ће Србија своју амбасаду преместити из Тел Авива у Јерусалим. Споразумом може да буде задовољна и ЛГБТ популација, јер се Србија обавезала да ће се залагати за њена права“, рекао је Јеремић у Новом Бечеју, где је основан општински одбор Народне странке.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, истакао је да се у дипломатској пракси „изузетно ретко виђа банана документ какав је председник Србије Александар Вучић потписао у Белој кући“.

Након избора за председника САД, који ће бити одржани у новембру, можемо очекивати следећу рунду преговора у Вашингтону на којој би, за разлику од понижавајуће фарсе коју смо гледали претходних 48 сати и лошег глумљења љутње и борбе, Србији на потпис могао бити стављен документ којим дефакто признаје независност самопроглашеног Косова“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да ће то бити могуће јер је Вучић преместио преговоре у Белу кућу, док је истовремено лажно оптуживао бившу власт да је преместила преговора из Њујорка у Брисел, односно из УН у Европску унију.

„Надам се да ће, за разлику од Бриселског споразума, овај потписан у Вашингтону бити и званично објављен. Чињеница је да је споразум потписао неко ко нема уставна овлашћења ни да било шта преговара, а камоли да потписује, као и да је делегација Београда отишла у Вашингтон без било какве институционално усвојене платформе о једном од најважнијих државних и националних питања. То ће остати као сведочанство времена у којем су држава, институције и друштво извргнути руглу на начин без преседана у нашој историји“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да се мора променити систем који је СНС успоставио у последњих осам година, и да је Народна странка „окосница отпора неправди и лудилу у којем живимо“.

„Народна странка је данас једина опозициона организација која се труди да изгради јаку страначку инфраструктуру и одборе широм Србије. Други за то немају воље нити снаге, и верују да је власт могуће оборити преко Твитера и Фејсбука. Бојим се да то није тако“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је власт могуће променити само ако постоји јака организација која ће бити у стању да контролише сва бирачка места и одбрани изборни резултат, односно спречи крађу избора.

Народна странка је организација која ће бити у стању да преузме одговорност за вођење државе. Бићемо за то спремни на првим наредним изборима, који би могли да уследе већ следеће године“, рекао је Јеремић.

„Апсолутно сам уверен да ће наша идеја победити, јер је народна - идеја исправних, часних и честитих људи“, рекао је Јеремић.

На скупу су говорили и повереник Народне странке за Војводину Светозар Чиплић и председник Градског одбора Нови Сад и потпредседник Народне странке Борислав Новаковић.

За председника Општинског одбора Народне странке Нови Бечеј изабран је просветни радник Игор Вујовић.