Народна странка

Јеремић: Србија се у Вашингтону обавезала да заувек прекине лобирање за повлачење признања Косова

Јеремић: Србија се у Вашингтону обавезала да заувек прекине лобирање за повлачење признања Косова

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да се Србија потписом председника Александра Вучића у Белој кући обавезала да ће „заувек прекинути лобирање“ у свету за повлачење признања Косова и истовремено први пут у историји југословенске и српске дипломатије прекршила једну резолуцију Савета безбедности УН.

„Начин на који је део о обавези прекидања лобирања написан са зарезом на прилично кобном месту значи да смо се ми обавезали ад инфинитум, дакле, без временског ограничења да то не радимо, док се Приштина обавезала да само годину дана неће аплицирати за чланство у међународним организацијама. Очигледно је да нико у српској делегацији није био упознат са финесама енглеског језика“, рекао је Јеремић телевизији Нова С.

 

Јеремић је истакао да је пристанком на премештање Амбасаде Србије у Израелу из Тел Авива у Јерусалим директно прекршена Резолуција 478 Савета безбедности УН из 1980. године, којом се државе чланице УН обавезују да не отварају амбасаде у Јерусалиму.

„Тиме је нанета штета нашим националним интересима јер је углед Србије у свету значајно умањен. Како ћемо се сада кредибилно залагати за поштовање Резолуције 1244, која је основа наше косовске политике у међународним односима? Србија је премештањем амбасаде гурнула прст у око и Европској унији, која је наш најважнији партнер у економији и многим другим областима“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да је Србија кроз присуство Вучића у Белој кући „буквално искоришћена као средство за једнократну употребу у изборној кампањи председника САД Доналда Трампа“.

„Вучић много полаже на политички маркетинг и пи-ар (ПР) али је у Белој кући наишао на некога ко је много бољи у томе. Он је све урадио због тог сликања у Белој кући, али ни то није испало најсрећније“, рекао је Јеремић.

Упитан о одлуци Владе Србије да на шест месеци прекине све војне вежбе са свим војним партнерима и напуштању војне вежбе са Белорусијом, као и о изјави министра Александра Вулина да је Србија „под страшним и незаслуженим притиском ЕУ“, Јеремић је одговорио да је сензибилитет ЕУ повећан због догађаја у Белорусији након тамошњих председничких избора.

Сигурно је извршен притисак, а друго је питање да ли је притисак толико страшан да Вулин не може да ноћу спава“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је Вучић од прошлог петка, када је потписао документ у Белој кући, у великом проблему са ЕУ због онога што је потписао у Вашингтону.

„Ово је тренутак у којем је Вучић донео тактичку одлуку да попусти под притиском. Сада је отказао војне вежбе, сутра ће да се врати… Нема ту конзистенције нити политичке и дипломатске стратегије“, рекао је Јеремић.