Народна странка

Јеремић у УН: Вакцина против вируса корона мора бити једнако доступна свима

Јеремић у УН: Вакцина против вируса корона мора бити једнако доступна свима

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас у Уједињеним нацијама да ће стабилизација глобалних прилика у великој мери зависти од тога да ли ће поуздана вакцина против вируса корона, која се може очекивати средином 2021. године, бити једнако доступна читавом човечанству.

Јеремић борави у Њујорку, где је као бивши председник Генералне скупштине УН у оквиру годишњег заседања ове организације одржао говор на панелу “Глобалног договора Уједињених нација”, иницијативе коју чине председници и генерални директори највећих међународних компанија.

„Вирусом корона је заражено готово 30 милиона људи, а већ их је више од милион умрло широм света. У историји медицине ниједна вакцина која је окончала неку пандемију није створена за мање од четири године, док истраживање вакцине против болести ковид-19 траје тек месецима. Чак и ако се тај рок сведе на две године, вакцину не можемо очекивати пре средине 2021. године“, рекао је Јеремић.

„Познато је да су вакцине произведене у неким државама већ доведене у питање због непоштовања уобичајених стандарда и протокола”, додао је Јеремић.

Јеремић је предложио да се мулитнационалне корпорације окупљене у Глобалном договору УН удруже и искористе свој колективни утицај како би се омогућило да вакцина буде правично дистрибуирана читавом човечанству.

„У овом тренутку нико, осим неколико приватних компанија и филантропа, не ради на томе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да би чланице Глобалног договора требало да подстакну фармацеутску индустрију да се договори о структури цене вакцине, тако да сиромашне земље не буду у подређеном положају у односу на развијени део света.

„Такође би требало подстаћи велике фармацеутске компаније, које су укључене у ову УН иницијативу, да се договоре о начину ангажовања са владама широм света, како би дистрибуција вакцине била вођена искључиво интересом јавног здравља, односно да створе заједнички фронт и инсистирају да предност буде дата ризичним групама широм света, попут здравствених и социјалних радника. То би сигурно смањило број заражених и умрлих, и скратило трајање пандемије када вакцина буде направљена“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би Глобални договор требало да подстакне и успостављање заједничких стандарда, који су етички, непристрасни и у складу са циљевима одрживог развоја.

Сада је, нажалост, у току пребацивање одговорности, међусобно оптуживање и себично понашање. То је тужна стварност данашњице“, рекао је Јеремић.

Јеремић се заузео за јачу улогу јавно-приватног партнерства у развоју и дистрибуцији вакцине широм света.

„То је још важније када се има у виду ’вакцинашки национализам’ и жестока конкуренција међу државама, праћена међусобним оптужбама и политичким притисцима на фармацеутске компаније да иду пречицом, захтевајући од њих резултате нереалном брзином“, закључио је Јеремић.

Глобални договор Уједињених нација је добровољна иницијатива која укључује лидере највећих светских компанија, али и академских институција, цивилног друштва, градова и синдиката посвећених поштовању 17 универзалних принципа из области људских и радних права, равноправног економског развоја, заштите животне средине и борбе против корупције.