Народна странка

Јеремић у УН: Будућност није судбина, већ избор

Јеремић у УН: Будућност није судбина, већ избор

Председник Народне странке и бивши председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић изјавио је у Њујорку да се свет суочава са „променом како природне, тако и геополитичке климе“ и да кључни актери на глобалној сцени не сарађују довољно блиско како би се избегле потенцијално катастрофалне последице.

“Неповредивост државних граница, тешка кршења људских права, грађански сукоби, масовне миграције, развој и промет нуклеарног оружја, секташко насиље, тероризам, сузбијање слободне трговине – само су неки од актуелних глобалних изазова којима се не приступа довољно одлучно и доследно“, рекао је Јеремић.

Јеремић је пред око 2.000 најбољих студената из целог света у Њујорку одржао уводно излагање на годишњем скупу омладине Уједињених нација, који је ове године одржан под називом „Оснаживање младих у циљу јачања мултилатерализма“.

„Већина светских лидера у овом тренутку врло анемично приступа глобалним изазовима. Иако свесни долазећих опасности, и даље су склони краткорочним решењима. На жалост, таква филозофија не води одрживој стабилности“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, подсетио је да „Сат апокалипсе“ већ другу годину заредом стоји на два минута пре поноћи, што је најкраће време до глобалне катастрофе од 1947. године, када је „Билтен атомских физичара“ установио тај сат као независни барометар опасности са којима се суочава планета.

„Научници су садашњу ситуацију назвали ’нова ненормалност’, истичући да је стање на планети ’неодрживо и крајње опасно’“, навео је Јеремић.

Јеремић је позвао младе да се ангажују и поручио им да нема много простора за нијансе – или ће ступити у акцију како би се изборили за неопходне промене или ће дозволити да буду беспомоћне жртве постојећег размишљања, које је и довело свет на ивицу амбиса. „Будућност није судбина. Будућност је избор. Али да не бисте бирали драстично ограничени околностима које су други наметнули, морате да се јако брзо одлучите какву будућност желите“, закључио је Јеремић.