Народна странка

Јеремић: Циљ је промена политичког система

Јеремић: Циљ је промена политичког система

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да данас основана Удружена опозиција Србије, за разлику од дојучерашњег Савеза за Србију, није идеолошка или програмска коалиција, него организација чије чланице кроз пуну слободу индивидуалног деловања желе да остваре заједнички циљ промене политичког система у Србији.

„Ми смо различите политичке организације, имамо различите политичке програме и идеологије, различите људе, али имамо и оно што нас спаја - а то је да желимо да променимо политички систем у Србији. Србија данас нема парламент нити институције и задатак Удружене опозиције Србије биће да помогне да у сарадњи са грађанима дође до промена које су Србији неопходне“, рекао је Јеремић на заједничкој конференцији за новинаре чланица Удружене опозиције Србије.

 

Јеремић је испред Народне странке потписао акт о оснивању Удружене опозиције Србије, коју чини још 11 организација, и подсетио да је Народна странка била и оснивач Савеза за Србију.

Јеремић је навео да ће опозиција имати заједничког кандидата за председника Србије и да ће заједно учествовати на фер и слободним изборима, када се за за такве изборе буду стекли услови.

„Само заједно можемо победити режим. Да би дошло до промена, потребно је не само добити подршку грађана, него и да будемо у стању да пребројимо и одбранимо гласове. Данас то није могуће и предстоје нам месеци рада како би то постало могуће“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да је нова форма удруживања, битно другачија од Савеза за Србију, боља за изградњу капацитета свих чији је циљ да опозиција буде у стању да заједничком кандидату постигне и одбрани победу.

Ми желимо да до промена у Србији дође на изборима, а не на неки други начин. Да би дошло до промене на изборима, ми данас уз најбољу вољу и пуну узајамну подршку и солидарност коју имамо једни према другима, то нисмо у стању да постигнемо. Неопходно је нешто променити. Оснивање Удружене опозиције Србије је стога корак у добром правцу да би дошло до промена у Србији“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је СЗС одиграо важну улогу у прошлости и много допринео успеху кампање бојкота, али није био у стању да на изборима однесе победу над режимом Александра Вучића под постојећим околностима неслободе и потпуне приватизације институција државе.

„Пошто није успео да победи и не би то успео ни у будућности, била је неопходна промена. Ово је та промена. Надам се да ће се опозициони фронт у будућности још више ширити“, закључио је Јеремић.