Народна странка

Јеремић: Народна странка од данас наступа самостално

Јеремић: Народна странка од данас наступа самостално

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да ће та странка, као и друге чланице новоосноване Удружене опозиције Србије, од данас наступати самостално, у складу са својим уверењима, програмима и идеологијом, што до сада није било могуће, јер је Савез за Србију био програмска коалиција.

„Од данас више не морам да објашњавам поступке председника Двери Бошка Обрадовића нити да ли постоји разлика између Народне странке и странке Драгана Ђиласа. Могу и хоћу да разговарам о идеологији и програму Народне странке“, рекао је Јеремић за Newsmax Adria.

 

Јеремић је истакао да је Удружена опозиција Србије нови облик сарадње истински опозиционих странака, који им омогућава да самостално развијају и јачају своје организације како би на фер и слободним изборима могли да исконтролишу сва бирачка места и „одбране победу“, и додао да ће постојати координација међу чланицама Удружене опозиције, те да „нико не жели да прави проблеме другима“.

Не слажем се са тврдњама да је сада најбитније пронаћи ’Коштуницу 2’ – то ће бити последњи корак. Сви одговорни политички чиниоци у опозицији ће на изборима који буду фер и поштени наравно наступити са заједничким кандидатом, али џаба и најбољег кандидата, макар био и геније, ако не будемо могли да му избројимо гласове и одбранимо победу. То данас не можемо и зато је било неопходно да покушамо нешто друго – да пустимо све да ојачају и делују у складу са својом идеологијом и програмом“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да Народна странка верује да би држава требало да буде јака, али не и да контролише све што данас контролише.

„Ми верујемо да би требало поштовати традицију али без тога да јој се робује, верујемо у државу у којој влада право и функционишу институције, а да се економија заснива на домаћем приватном предузетништву које ће бити подржано, уместо страних субвенционисаних инвестиција“, додао је Јеремић.

Јеремић је истакао да Народна странка настоји да у српску политику врати идеологију и вредности, а не голи интерес, и да је то разликује од осталих странака.

„У политику и јавни живот се не улази да би се остварио појединачни интерес, већ јавни. Начин на који ми верујемо да је потребно остварити јавни интерес је у складу са нашом идеологијом умереног десног центра. Ми желимо да уредимо Србију тако да она изгледа као друге модерне државе Европе“, навео је Јеремић.

Народна странка не спада у ред еврофанатичних странака. Веома смо реалистични по питању могућности да у догледно време постанемо чланови ЕУ. Али учинићемо све да Србија критеријуме за чланство достигне што је могуће пре и тада ће грађани моћи да се определе да ли ћемо ући у ЕУ или не - уколико нам то буде понуђено”, рекао је Јеремић.

Упитан о односима са председником Странке слободе и правде Драганом Ђиласом и да ли су „сујете такве да неће моћи да дође до озбиљнијег помирења и заједничког кандидата“, Јеремић је одговорио да је то „питање излишно“.

„Ако сам прешао преко тога што ме је док сам био председник Генералне скупштине УН избацио из Демократске странке, мимо било какве процедуре, ако сам преко тога прешао и свим срцем га подржао 2018. године да поново буде градоначелник Београда, мислим да је било која таквог врста таквог питања излишна“, рекао је Јеремић.

На питање да ли је од Ђиласа „добио извињење“, Јеремић је одговорио да није и да извињење није ни тражио, јер није толико сујетан да му се неко извињава.