Народна странка

Народна странка: Основан Градски одбор Суботица

Народна странка: Основан Градски одбор Суботица

Народна странка основала је Градски одбор Суботица. Оснивачка скупштина изабрала је за првог председника одбора асистента на Грађевинском факултету у Београду Владимира Половину, а за потпредседнике Мирослава Чавлина, Милорада Ћопића и Ивану Ћатиповић.

Скупу су присуствовали председник Народне странке Вук Јеремић, повереник за Војводину Борислав Новаковић, генерални секретар Стефан Јовановић и представници Извршног одбора Народне странке.

Председник Народне странке Вук Јеремић најавио је да ће Народна странка на страначкој скупштини 3. новембра представити програм обнове Србије „за дан после“ промене напредњачке власти, који ће бити заснован на предузетништву, пољопривреди, српској дијаспори и култури.

„Предуслов за успешан економски програм јесу обрачун са корупцијом и успостављање владавине права. То је 90 одсто сваког одрживог плана, а преосталих 10 одсто чине пореска политика, циљани подстицаји и слично. Сасецањем корупције успоставићемо истинску конкуренцију у привреди, ослобођену од партијских стега СНС-а, а тиме обезбедити и значајна средства за унапређење социјалног положаја најсиромашнијих грађана“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да се Народна странка залаже за јачање домаћег приватног предузетништва, које је напредњачки режим потпуно запоставио зарад давања огромних субвенција страним инвеститорима који не доносе знање и нове технологије, а српским радницима исплаћују минималне зараде.

„Пољопривреда је уништена, сељаци плаћају најскупље дизел гориво у Европи, а субвенције су скресане на трећину, са 12.000 динара по хектару на 4.000 динара. Србија тренутно увози парадајз из Албаније, то је резултат власти СНС-а. Потпуно ћемо променити политику субвенција и подржаваћемо мале пољопривредне произвођаче, док садашња власт подржава пољопривредне тајкуне“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да многи људи из Србије који живе у расејању желе да улажу у матицу, али се дијаспори морају обезбедити бољи услови за улагања и правне гаранције да неће бити преварени као много пута у последње три деценије.

„Србија је у култури доживела оно што би у медицини био еквивалент епидемији вариоле вере. На телевизијама са националном фреквенцијом, које су убедљиво најгледаније, царују скаредни ријалити програми у чијим се паузама емитују говори председника Србије и СНС-а Александра Вучића, док стварима попут годишњице пробоја Солунског фронта или обележавању 800 година аутокефалности Српске православне цркве ни издалека није посвећено довољно пажње“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да модел владавине Вучића и СНС-а Србију води директно у пропаст и да будућа власт не сме да га копира, а да ће „Вучић и његова екипа сасвим сигурно завршити пред лицем правде“.

„Услов за промену система је победа на изборима, а најбржи пут ка том циљу јесте бојкот режимске фарсе која ће се одиграти на пролеће. Будемо ли јединствени и истрајни, Вучић ће ускоро након тога бити принуђен да распише фер и поштене изборе, на којима ће СНС бити почишћен“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да ће уследити велики притисци дела међународне заједнице на опозицију да учествује на изборима, јер је странцима потребно да српској власти не буде оспорен легитимитет у тренутку потписивања споразума којим би Србија омогућила чланство Приштине у УН, чиме би практично признала независност самопроглашеног Косова.

Народна странка сигурно неће променити одлуку о бојкоту избора - она је коначна. Надам се да ни наше колеге из опозиције неће подлећи притисцима. Морамо остати чврсти и јединствени у кампањи за бојкот избора, и онда ћемо врло брзо имати нове изборе под промењеним околностима“, рекао је Јеремић.

Новаковић је навео да се Народна странка не бори за власт и фотеље, него за промену система и успостављање смењивости власти.

„У медијском мраку не може се играти игра у којој је победник унапред одређен. Не могу се гласови куповати, као што то чини криминална банда која управља државом. Зато морамо истрајати у бојкоту, како бисмо дошли до услова за фер и слободне изборе“, рекао је Новаковић.

Половина је рекао да Градски одбор Народне странке Суботица има програм за тај град, који подразумева поновно успостављање урушене суботичке заједнице, а израз постојања те заједнице биће оживљени аутентични суботички дух.

„Доказ да смо успели биће поновно враћање у живот популарних места ’Београд’, ’Загреб’ и ’Спартак’, на чијим су локацијама сада банке и кладионице“, рекао је Половина.

Половина је истакао да власт мора бити доступна и на услузи свим грађанима у свим деловима града и да би грађане требало подстаћи да учествују у политичким и друштвеним процесима. „То учешће ћемо обезбедити кроз концепт грађанске пороте, по угледу на судску пороту, која ће надзирати јавне набавке и све конкурсе које расписује град“, рекао је Половина.

Половина се заузео и за увођење локалне алтернативне валуте, по угледу на 4.000 градова широм света који су то увели, као концепта којим се штите мали привредници и пољопривредници и локална производња, али и стимулише друштвено користан рад.