Народна странка

Јеремић: У Србији се није догодио крај историје, на Балкану се ништа не заборавља нити прашта

Јеремић: У Србији се није догодио крај историје, на Балкану се ништа не заборавља нити прашта

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је да се „у Србији није догодио крај историје“, да се на Балкану „ништа не заборавља, нити опрашта“, као и да многи у Европи олако узимају здраво за готово да ће на Старом континенту вечно владати мир, иако нас историја учи супротно – да се никада не завршава.

„Балкан је и даље важан, иако су најјаче светске силе, САД и Кина, сада превасходно сконцентрисане на Азију и Пацифик. Балкан је међу ретким деловима света у којима су истовремено присутне и за који су заинтересоване све силе на северној полулопти, глобалне и регионалне, укључујући ЕУ, САД, Русију, Турску и Кину“, рекао је Јеремић на предавању о Балкану у оквиру форума „Аспен мастермајнд“.

„Аспен мастермајнд“ је форум који окупља светске политичке и бизнис лидере, као и врхунске стручњаке у пољу економије, права, медицине и других области.

Јеремић је навео да у Србији владају људи који се не могу назвати демократама и да су они успоставили „хибридни режим“, а такви режими имају само један циљ – да што дуже опстану на власти.

Тада нема демократије и слободне размене мишљења, а историја нас учи да, бар у Европи, без демократије нема одрживог економског напретка. Демократија лакше назадује у државама у којима није дубоко институционално утемељена“, рекао је Јеремић.

Упитан о личном искуству, Јеремић је одговорио да је у политици „запрепашћујуће мало људи који мисле да нису најпаметнији на свету“.

„Велика већина њих мисли управо то – да су најпаметнији, а такво уверење води ка доношењу катастрофалних одлука. Сујета је најважнији разлог за крај бар 90 одсто политичких каријера. Ја сам имао срећу да на време схватим да нисам најпаметнији на свету, још као студент физике на Кембриџу, где сам делио собу са Демисом Хасабисом, који сада води ’Гугл дип мајнд’, водећу светску компанију за развој вештачке интелигенције“, рекао је Јеремић.

На питање о пандемији вируса корона, Јеремић је одговорио да је глобална криза изазвана пандемијом још увек у почетној фази, иако се биолошкој пандемији назире крај.

„И на том пољу ће се наставити ривалитет САД и Кине. Кина за сада води у ’дипломатији вакцинације’ јер шаље своје вакцине на све стране, док их Запад углавном чува за себе“, рекао је Јеремић.

Јеремић је додао да је у односима САД и Кине Вашингтон „компликованија страна једначине од Пекинга“.

„Надам се да ће се сви ипак понети као ’одрасли’ и схватити колики је значај њиховог међусобног односа за светски мир“, рекао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши председник Генералне скупштине УН, рекао је да Светска организација стагнира од 2016. године у великој мери због ривалства САД, Русије и Кине.

УН више неће бити значајан фактор, ако не буде воље - првенствено САД и Кине, а потом и Русије - да одблокирају Савет безбедности и поново почну да раде заједно по важним питањима. Одлука је на њима“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је свет захватила геополитичка рецесија и да у таквим околностима међу првима страдају међународна тела, јер нема сарадње међу државама.