Народна странка

Јеремић: Не смемо дозволити неки нови Јасеновац

Јеремић: Не смемо дозволити неки нови Јасеновац

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас, поводом годишњице хрватске акције „Олуја“, да је Србији потребна далеко промишљенија и одговорнија државна политика како се у будућности нашем народу не би догодио „неки нови Јасеновац - на Цетињу или у околини Приштине“, јер нас историја учи да се у драматичним међународним превирањима попут светских ратова, на чије отпочињање и ток не можемо утицати, на Балкану обично “гаси светло” и избијају сукоби у којима се догађају масовни злочини.

„Немам никакве сумње да ће (хрватски певач Марко Перковић) Томсон једног дана бити сахрањен у Загребачкој катедрали уз највише државне почасти, поред Анте Готовине. Тога би требало да будемо свесни приликом формулисања будуће политике, како би се избегли нови сукоби и зло“, рекао је Јеремић на представљању годишњег Извештаја Напредног клуба о политичким правима српског народа у региону.

Председник Народне странке је навео да Хрватску улазак у ЕУ „није нарочито еманциповао“ када је реч о правима Срба и да се то неће само од себе променити.

"Заштита права српске мањине би зато требало да буде приоритет руководства Србије у билатералним односима са Хрватском, као и наше дипломатије, јер друге опције немамо на располагању", рекао је Јеремић.

“Дипломатским и политичким ангажовањем - билатерално и у оквиру међународних организација - морамо учинити све да актуелно стање буде поправљено или да бар престане да се погоршава“, додао је Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије.

Јеремић је истакао да су данас Срби у Црној Гори у најтежем положају и да је то убедљиво најугроженија етничка група на читавој територији Европе, уз могући изузетак положаја Срба на Косову и Метохији.

„Власт у Београду, нажалост, има далеко ближе и свеобухватније односе са Кавачким криминалним кланом него са Митрополијом црногорско-приморском СПЦ или политичким организацијама Срба у Црној Гори. То не води ка добром у тренутку када српски народ пролази кроз велика искушења“, рекао је Јеремић.

„Морамо тражити решења за будућност која неће распиривати мржњу, него је потискивати, и хладне главе узимати у обзир наративе других народа и етничких група. Потребно је размишљати о будућности имајући у виду и међународна догађања, која су на овим просторима увек остављала дубок траг“, истакао је Јеремић.

Јеремић је навео да је очување идентитета једног народа предуслов његовог опстанка и да га је зато потребно неговати на мудар, осмишљен, савремен и институционализован начин. “У супротном, прети нам опасност да нестанемо у вртлогу историје”, додао је Јеремић, и подсетио да је у повести човечанства много већи број народа који више не постоје него оних који данас као свесна заједница обитавају.

Упитан о „афери прислушкивање“, Јеремић је одговорио да је више него очигледно да напредњачки режим прати и прислушкује политичке неистомишљенике у склопу обрачуна са њима, и додао да је то један од разлога због којих Србија више није слободна држава у извештајима међународних организација, укључујући и Фридом хаус (Freedom House).

Председник Напредног клуба Чедомир Антић рекао је да је овогодишњи Извештај о политичким правима српског народа у региону показао да су та права у најгорем стању у последњих 11 година, колико се извештаји објављују.

„У Црној Гори је у току прогон српског народа, Република Српска је на мети организованих настојања дела власти БиХ и одређених кругова у ЕУ и САД са циљем да јој буде укинута аутономија, Срби су на мети свакодневних напада на простору Косова и Метохије, а у Хрватској је приметно повећање броја етничики мотивисаних напада“, рекао је Антић.

Антић је додао да је у Северној Македонији на власти коалиција заснована на негативном односу према српском наслеђу у тој држави, а српски народ не ужива верске слободе и забрањена је његова канонски призната црква.