Народна странка

Јеремић: Вучићеву спољну политику карактеришу простаклук, незнање и снисходљивост према странцима

Јеремић: Вучићеву спољну политику карактеришу простаклук, незнање и снисходљивост према странцима

Спољну политику у Србији карактеришу незнање, снисходљивост према страним саговорницима и простаклук у понашању према странцима, изјавио је ФоНету председник Народне странке и бивши шеф дипломатије Србије Вук Јеремић, који сматра да је једини циљ такве политике наставак власти Српске напредне странке (СНС).

Некадашњи председавајући Генералне скупштине Уједињених нација (УН) тврди да је спољна политика илегално приватизована и у рукама само једног човека – Александра Вучића.

Све одлучује и свиме се бави председник СНС, указао је Јеремић у серијалу разговора Агреман и напоменуо да се председник Србије не саветује ни са ким ко о томе више зна од њега.

Он мисли и да нико из Вучићевог окружења има храбрости да му предложи како би то могло боље да се ради, што наравно има своје тешке последице.

Јеремић је оценио и да је улога министра спољних послова значајно смањена, али сматра да је сам министар Ивица Дачић доста допринео томе да буде маргинализован.

Није пружио никакав отпор маргинализацији, јер је то далеко безбедније место са којег можете да наставите да обитавате у власти, да се не бавите својим послом и све препустите председнику, објаснио је Јеремић.

Према његовим речима, спољна политика Србије има данас само један циљ, а то је континуирана заштита интереса и опстанак на власти владајуће странке и Вучићеве власти.

Поводом посете европских званичника Србији и подршке европском путу Србије, Јеремић не може да се сагласи са тим да су њихове речи биле те да је чланство Србије у ЕУ нешто што је на столу.

Имао сам састанак са тим европским представницима, не говори се више о чланству Србије, нити било које друге земље Западног Балкана у ЕУ, нагласио је Јеремић.

Са српске стране, додао је он, нико више на озбиљан не доводи у питање ноторну чињеницу да је дошло до промене става у Европи када је реч о проширењу.

Званични Београд је данас спреман да настави да се претвара да је све у реду и то конкретно европским чиниоцима одговара, сматра Јеремић.

Као илустрацију својих тврдњи да Србија нема кохерентну спољну политику, он је означио однос власти према међународним актерима у контексту Косова.

Са једне стране, имате ангажован рад на повлачењу признања, на блокирању ступању Косова у међународне организације и то је, морам да кажем, рад за сваку похвалу. Тиме се не бави Вучић, али, кажем, тај рад је за сваку похвалу, истакао је Јеремић.

С друге стране, како је приметио, са високим међународним представницима и специјалним изасланицима Сједињених Држава разговара се о разграничењу са Приштином.

Разграничење значи - независно Косово, у чланству УН. У којим границама, о томе можемо да дискутујемо. Ако имате напоран рад на повлачењу признања, а овде рад на томе да Косово постане èлан УН, то су ствари које нису кохерентне, образложио је Јеремић.

Независност Косова је једино у Вучићевим рукама, уверен је Јеремић, који мисли да до ње може доћи искључиво ако је он потпише, својом или руком Ане Брнабић, "али само Вучић одлучује да ли ће до тог потписа доћи или не".

У том случају, Косово би постало 194. чланица УН, предочио је Јеремић и оценио да онда није нарочито битно каква ће бити граница између таквог Косова и Србије.

Он је напоменуо да се свакоме ко је против разграничења и независности Косова, а сам не крије да је против тога, "залепи та етикета" да је за замрзнути конфликт.

Кажу да се не могу нормализовати прилике на Косову, односи у региону, уколико Приштина не постане члан УН. Не мислим да је то тако, рекао је Јеремић и навео пример Тајвана.

Према његовим речима, Косову се не морају отворити врата УН да би се прилике нормализовале, али се мора много урадити да се прилике нормализују.

Јеремић сматра да људи који су били вође паравојних јединица, који су терористи и имају крв на рукама, не могу нормализовати прилике, нити то могу "актуелни криминалци са наше у стране, на северу Косова или Андрићевом венцу".

Ако власт у Србији заиста то учини, пређе "Рубикон издаје", упозорио је Јеремић, њихов опстанак на власти онда искључиво зависи од међународне подршке, која би била условљена даљим уступцима.

Вучић неће дозволити да га "пусте низ воду", он ће наставити да даје, а прва наредна ствар коју ће му тражити је Република Српска, предвидео је Јеремић.