Народна странка

Јеремић: Режим је труо и мора да падне, то се јасно видело на прослави 800 година СПЦ

Јеремић: Режим је труо и мора да падне, то се јасно видело на прослави 800 година СПЦ

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је режим Александра Вучића мора да падне јер је труо и да се та трулеж добро видела током претходна три дана званичног обележавања 800 година аутокефалности Српске православне цркве.

„Врхунац је била јучерашња централна световна церемонија на којој је Вучићу уручен орден Светог Саве првог реда, највише одликовање СПЦ. Свечаност је бојкотовала већина владика, као и угледне јавне личности попут Матије Бећковића и Мила Ломпара, јер су одбили да трпе силовање које Вучић примењује у свим областима, па чак и на обележавању 800. годишњице темеља наше културе, духовности и идентитета“, рекао је Јеремић у Чачку, где је разговарао са грађанима. Као што им је значајан број угледних људи јуче рекао „доста“, тако ће им и грађани на изборима рећи „доста“, односно одбити да учествују у режимском изборном ријалитију, додао је Јеремић.

„Последња три дана сликовито говоре колико у Србији нема услова за нормалан живот, а камоли за нормалне изборе, и зато ће Народна странка, Савез за Србију, као и многе друге организације, бојкотовати фарсу од Вучићевих “избора” на пролеће 2020. године. Српска листа, огранак СНС-а на Косову и Метохији, освојила је 97,8 одсто на тамошњим изборима. Желим им да на републичким парламентарним изборима остваре још бољи резултат, али то ће се одигравати без нас“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да је орден Српске Православне Цркве, по свему судећи, добио и министар финансија Синиша Мали, доказани плагијатор, и да је то такође показатељ колико је стање у Србији ненормално и „колико режим силује институције.”

„Треба наравно, гајити добре односе и са Турском, али је у Србији два од три дана обележавања осам векова аутокефалности Српске Цркве контролисаним медијима као главна вест ођекивала посета турског председника Реџепа Таипа Ердогана, а председник Србије је право са састанка са њим отишао да прими орден Светог Саве“, рекао  је Јеремић, који је бивши министар спољних послова и председник Генералне скупштине УН.

„Последњи овако велики јубилеј била је прослава 600. годишњице Косовске битке, која је укаљана идолопоклонством према Слободану Милошевићу, а знамо шта се све после тога догодило. Да ли смо на сличан начин и 800. годишњицу наше цркве укаљали идолопоклонством“, упитао је Јеремић.

Јеремић је позвао све грађане да пруже отпор не само изборима, већ и ненормалном систему притисака, уцена и понижавања грађана на сваком кораку, који је успоставио напредњачки режим.

Председник Народне странке је навео да Народна странка неће учествовати на разговорима са представницима српске власти и Европског парламента, јер је потребно да услови за фер и демократске изборе важе најмање девет месеци пре изласка грађана на биралишта, а „то време је прошло“.

Касно је за наше учешће на изборима на пролеће 2020. године. Од данашњих разговора који се воде у Скупштини Србије немам никаква очекивања и не верујем да је на њима могуће постићи напредак, као што нисам веровао ни да је то могуће на разговорима на Факултету политичких наука“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да ће кампања за бојкот избора неопходно бити интензивнија од изборне кампање, јер је опозицији онемогућен приступ утицајним медијима и зато ће морати да што више разговара на терену, са грађанима широм Србије.

Бојкот ће нас тешко погодити, јер се тиме одричемо финансирања из буџета, али то је један од доказа да нисмо сви исти и да нам нису свима на првом месту привилегије“, рекао је Јеремић.

Јеремић је поновио да ће власт после избора које ће опозиција бојкотовати изгубити легитимитет, чиме би постао упитан и њен потпис на споразум којим би се Србија трајно одрекла од Косова и Метохије, а онда ће се природно поставити и питање даље употребне вредности Вучићевог режима од стране међународне заједнице, што ће допринети његовом бржем паду.