Народна странка

Јеремић о нападу у Смедеревској Паланци: Одбранићемо људе, а криминалце из СНС-а ће стићи рука правде

Јеремић о нападу у Смедеревској Паланци: Одбранићемо људе, а криминалце из СНС-а ће стићи рука правде

Председник Народне странке Вук Јеремић рекао је на конференцији за новинаре да СНС употребљава насиље у обрачуну са политичким неистомишљеницима и најављује кривичне пријаве због пребијања председника Изборног штаба Народне странке у Смедеревској Паланци Игора Миленковића, где су за недељу, 25. март, заказани избори.

 

Председник Народне странке Вук Јеремић

У селу Водице код Смедеревске Паланке, у кући Мирсада Алијевића, четворица насилних активиста Српске напредне странке пребила су шефа изборног штаба Народне странке у Паланци Игор Миленковић.

Напад се догодио у раним поподневним сатима, свега неколико сати након моје посете Смедеревској Паланци, а за време посете премијерке Ане Брнабић том граду.

Миленковић је дао изјаву полицији, примљен је у болницу, одакле је пуштен на кућно лечење и отворено му је боловање.

Пребијен је пред више сведока у организацији батинашке банде под директном контролом командом потпредседника Извршног одбора СНС-а Бранка Маловића.

Маловић је са својим батинашима из јужног Баната добио специјални задатак да надгледа и спроводи операцију СНС-а везану за локалне изборе у Смедеревској Паланци, заказане за 25. март.

Народна странка ће против Бранка Маловића, који је постао познат пошто је физички напао градоначелницу Вршца и задужен је за све туче и физичке нападе који представљају саставни део политичког деловања СНС, поднети кривичну пријаву.

Ана Бранбић је тиме директно прекршила закон јер државна средства троши за промоцију СНС-а, и то у друштву човека задуженог за ту операцију, а чији је један од главних метода физички обрачун са политичким неистомишљеницима.

Кривичну пријаву подносимо и против Здравке Симић, која је директно организовала четворицу батинаша, као четворице НН извршилаца.

Након овог напада, све је јасније да Србија више није у предворју фашизма, него смо практично загазили у фашизам.

Батинање политичких противника је нешто што је у Европи патентирано тридесетих година прошлог века у предграђу Минхена, а потом се проширило и на целу Европу.

Приближавамо се окончању процеса суспензије демократског поретка у Србији. То више није само случај у медијима, парламенту и на улици, јер смо сведоци физичког обрачуна са политичким неистомишљеницима.

Народна странка ће одбранити све своје чланове, симпатизере и активисте, уз помоћ државе или без ње.

Грађанима Смедеревске Паланке поручујемо да остану мирни и прибрани и да не наседају на провокације, којих очекујемо да ће бити у наредним данима, и да свој отпор фашизацији Србије, растућем фашизму у Србији, искажу тако што ће изаћи на биралишта 25. марта и одупрети се својим гласовима фашистичким методима Вучићевог режима.  

Криминалцима из СНС поручујем да ће их стићи рука правде и да ће сво до једног одгооварати за свако кривично дело које су починили, наредили или инспирисали и у томе неће бити  изузетка.

Немам сумње да је окидач за ескалацију насиља у Смедеревској Паланци било изношење у јавност тајних активности председника СНС-а, које сам ја учинио у последњих неколико дана.

Упутио сам председнику СНС-а неколико питања на која још увек нисам добио одговор и сада их понављам:

1.    Да ли је у уторак, 13. марта, у Паризу вечерао са Хашимом Тачијем и шта су се тамо договорили?

2.    Пошто више није тајна да је у Њујорку, да ли је тамо у приватној или службеној посети, с обзиром да је у друштву и чланова породице и саветника из кабинета?

3.    Због чега је тражио да нема обезбеђење у Њујорку, које је предвиђено дипломатским протоколом за шефове држава који посећују САД?

4.    С обзиром да је и Хашим Тачи такође у Њујорку, питам да ли су одсели у истом хотелу и које је све председник сасатанке имао о којима јавност није обавештена?

5.    Да ли је, поред састанка са Хашимом Тачијем прошле недеље, имао још неке састанке о којима јавност до сада није обавештена.

Ово су питања на која ћемо инсистирати да добијемо одговор. Одговори које за сада добијамо су само физичко насиље према члановима и активистима Народне странке.

Председник Општинског одбора Народне странке у Смедеревској Паланци Ненад Милојичић

Pостоје докази о пребијању Миленковића. Имамо службене белешке од свих актера, полиције и имамо извештај лекара.

Оно што се догодило Миленковићу, догодиће се свима, јер не знају другачије.

Миленковић је у Алијевићевој кући пребијен пред децом и питање је да ли ће то оставити последице њих.

Бојим се да ово није крај и да ће се врхунац догодити на дан избора, 25. марта, када ће бити више покушаја насилног врбовања, јер једино тако могу да приволе људе да гласају за њих.

Домаћини који су доживели непријатност су скупили храброст и рекли шта им је понуђено – новац за гласове, радна места, али нису успели да их придобију, и сви који су то нудили мораће да одговарају.

Председник Одбора Народне странке за правосуђе Боривоје Боровић

Народна странка има најснажнији и најкомпетентнији правно-експертски тим, који се не бави само писањем законских пројеката. Бранимо сваког нашег члана, имамо мобилни тим који подноси кривичне пријаве и прикупља податке за сваки прекршај или кривично дело које се учини над чланом Народне странке.

У овом случају припремили смо кривичну пријаву за насилничко понашање. Не само да је нанета лака телесна повреда, већ су наши чланови доживели понижење пред децом која су вриштала и истрчавала на улицу. Кривично дело је починила група.

Постоје апсолутно сви правни основи, ствар је апсолутно чиста и запрећена је казна до пет година затвора.

Проверићемо како функционише тужилаштво у Паланци, јер су дужни да након што су у полицији узели изјаве од пребијених људи сами процесуирају поступак, али ми допунски подносимо кривичну пријаву са бићем кривичног дела, указивањем ко су помагачи, ко су подстрекачи и НН извршиоци у овом тренутку.

Пошто су међу тим нападачима били браћа близанци, полиција ће лако утврдити о којим је људима реч и дали смо им координате о чему се ради.

Владимир Гајић и ја смо деведесетих година писали кривичне пријаве против такозваних пајсер бригада владајућег система који су пребијали политичке противнике.

Мислили смо да је то време давно прошло, а тада су тукли чак и председнике политичких партија, који су завршавали у болницама.

Да се то не би поново догађало и да не би добили идеју да крену на политичке противнике, лидере партија, ми ћемо се добро припремити. Организоваћемо се и, ако треба, тражићемо међународну заштиту, ако правни систем не функционише.

Намера власти је да сама бира судије и затвори круг потпуне блокаде правосуђа, тужилаштво су потпуно подредили извршној власти, БИА је страначка организација, војска и полиција су апсолутно на њиховој страни, и ту мислим само на владајући врх који је под контролом министара.

Ако би још и правосуђе успели да заробе, онда је тачна теза председника странке Вука Јеремића да такво понашање личи на нека прошла времена.

Вратили смо се уназад, у један велики мрачни период, што морамо спречити и морамо спречити људе који нагињу да творе идејама из деведесетих година.

Пријаву смо припремили, чекамо брзу реакцију тужилаштва и чекамо да буду ухапшени људи који су у овој изборној кампањи узели батину у своју руку и покушавају да спрече своје политичке противнике да воде кампању.

Члан Одбора Народне странке за правосуђе Владимир Гајић

Наставља се оно што се догађало на изборима за Скупштину Београда – СНС перманентно врши кривично дело куповине гласова на разне начине.

Немили догађај у Смедеревској Паланци је такође резултат евидентне куповине гласова од стране СНС-а.
Сасвим је очигледно да ово није први инцидент, уназад пет година на локалним изборима у Србији се опозиционим странкама догађа да њихови представници и активисти на терену буду физички нападнути.

Очигледно је да СНС као модус операнди у свом политичком понашању у изборним кампањама иде ка ономе што су радили црнокошуљаши и то је трагедија за Србију, да се на такав начин организују избори и да опозиција мора кроз све то да пролази, а после 30 година од увођења вишестраначког система.