Народна странка

Јеремић: Бугарски вето Северној Македонији је трагична порука региону

Јеремић: Бугарски вето Северној Македонији је трагична порука региону

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да је бугарски вето на пут Северне Македоније ка ЕУ „скандалозан“ и да би могао да има последице на европске интеграције целог региона, и позвао ЕУ да подржи јужног суседа Србије у том процесу.

„Северна Македонија је зарад обећања о европској будућности, на инсистирање Грчке, пристала да промени чак и назив државе, а сада јој Бугарска тражи да се понизи тако што ће се сагласити са тврдњом да њој има да захвали за свој језик и културу. То је драматична порука која би могла да у великој мери релативизује европску мантру о добросуседским односима“, рекао је Јеремић на сесији Варшавског безбедносног форума „Стратешки ривалитет? ЕУ, Русија и Кина на Западном Балкану“, одржаној видео конференцијском везом.

„Сада би противници европског пута Србије могли да кажу ’погледајте шта се догодило Македонцима, који су због Грчке променили име државе, да би их потом дочекао још тежи захтев од Бугарске, тако ће се догодити и нама ако зарад ЕУ попустимо на Косову и Метохији – испоставиће нам нове захтеве у вези са Босном и Херцеговином’“, додао је Јеремић.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије и председник Генералне скупштине УН, рекао је да је Србија „заглављена на путу ка ЕУ“ и да ту неће бити помака напред док су на власти Александар Вучић и његова Српска напредна странка.

„Србија данас назадује у поштовању људских права и борби против корупције и више није држава са демократским поретком. То не тврдим ја, већ угледне међународне организације које прате стање демократије у свету, попут Фридом хауса, који је Србију сврстао у хибридне режиме. Први пут од пада Слободана Милошевића са власти се не можемо похвалити статусом ‘слободне земље’“, навео је Јеремић.

„Србија је данас једина држава у региону која нема опозицију у парламенту, а у Европи је такво стање још само у Белорусији. Вучић има већину од више од 90 одсто посланика у парламенту, али нажалост и даље добија честитке од појединих европских лидера“, рекао је Јеремић.

На питање „да ли Кина својом иницијативом ’17 плус један’ према државама средње и источне Европе покушава да подели Стари континент", Јеремић је одговорио да „геополитика није добротворна делатност“.

„Гледајући из перспективе Кине, једноставније је имати односе са појединачним државама него са целом ЕУ, и не би требало кривити Кину што се тако понаша. На Европи је да повуче контра-потез у тој шаховској партији и покаже да је европски фронт јединствен. На Кини је да покуша, а на Европи да одговори“, закључио је Јеремић.