Народна странка

Јеремић: Следе састанци у Вашингтону, биће потребно много дипломатске вештине

Јеремић: Следе састанци у Вашингтону, биће потребно много дипломатске вештине

Председник Народне странке и председавајући Савезу за Србију Вук Јеремић најавио је данас да ће следеће недеље у име Савеза званично посетити Вашингтон како би покушао да отклони опасност да се Америка постави тако да се промене у Србији не догоде зарад тога да самопроглашено Косово ове године постане члан УН.

„Посета Вашингтону неће бити ни лака нити једноставна, биће потребно много дипломатске вештине, јер Америка рачуна на Александра Вучића. Недавно смо разговарали са представницима америчке администрације који су нам јасно ставили до знања да Америка неће мењати свој став о Косову и да је за САД то готова ствар. Пренели су нам и да Вашингтон не подржава бојкот институција у Србији нити бојкот будућих избора, превремених или редовних“, рекао је Јеремић на конференцији за новинаре.

Јеремић, који је и бивши министар спољних послова Србије, истакао је да су решавање косовског питања и бојкот институција и избора две тешке тачке за СЗС, јер је позиција Савеза по тим питањима потпуно супротна ставовима америчке администрације.

Председник Народне странке додао је да је у Вашингтон требало да отпутује делегација СЗС коју би он предводио као председавајући Савезу, али да је дошло до промене, тако да ће Јеремић ипак сам отпутовати у САД.

Јеремић је навео да ће у Вашингтону имати састанке са представницима Конгреса САД, Стејт департмента и генералним секретаром Организације америчких држава, да ће разговарати са неким од најутицајнијих америчких медија, а одржаће и предавање на Дипломатској академији Универзитета Џорџтаун у Вашингтону, која је једна од најпрестижнијих светских институција тог профила.

Председник Народне странке и председавајући СЗС подсетио је да је председник САД Доналд Трамп председнику Србије Александру Вучићу послао два писма у претходних месец дана у којима помиње окончање преговора о будућем и коначном статусу Косова и Метохије, и додао да се, судећи по садржају тих писама, од Србије очекује да учини „последњи корак“.

„Поводом посете Вашингтону, у Србији очекујем критике, нападе, спекулације, десетине нових насловних страна у провладиним таблоидима... Али ми немамо избора осим да се ангажујемо са целим светом, а нарочито са оним деловима света који имају и те како утицаја на домаћа збивања, јер само тако можемо доћи до промена“, навео је Јеремић.

„После Вашингтона, где ћу представљати СЗС, боравићу и у Њујорку и као бивши председник Генералне скупштине отворити годишњи скуп омладине Уједињених нација, пред 2.000 студената из целог света. Потом ћу, као председник Народне странке, у Чикагу присуствовати оснивању првог одбора Народне странке у дијаспори“, рекао је Јеремић.

Јеремић је, поводом полемике у јавности о наводима неких говорника на протестима широм Србије, истакао да је реч о слободним и грађанским протестима на којима нико никоме „не наређује шта да прича“, и истакао да је слободно изражавање различитих ставова саставни део демократије.

„Са друге стране, постоји и Споразум са народом, који је тешко замислив без Савеза за Србију који је био иницијатор и инспиратор Споразума. Док је Савеза и Народне странке у Савезу, политика по питању Косова и Метохије ће бити прецизна, јасна и дефинисана онако како пише у програму од 30 тачака, а то значи да решење за будући статус Косова мора бити у складу са Уставом Србије и Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН“, рекао је Јеремић.

Јеремић је рекао да је током његовог председавања Савезу у фебруару одржана прва конференција СЗС, основана је Асоцијација слободних одборника, договорен је и објављен Споразум са народом, протести су се проширили на више од 80 градова широм Србије, а покренута је и значајна дипломатска активност и уређен је начин односа са представницима међународне заједнице.

„Званично смо посетили смо Брисел и Берлин. Један од оснивача Савеза Драган Ђилас посетио је Скопље, а председник Двери Бошко Обрадовић је био у Москви, то нису биле званичне посете Савеза, али су биле такође изузетно важне“, рекао је Јеремић.