Народна странка

Јеремић после састанка са делегацијом ЕП: СЗС неће учествовати на изборима на пролеће 2020. године и тачка

Јеремић после састанка са делегацијом ЕП: СЗС неће учествовати на изборима на пролеће 2020. године и тачка

Председник Народне странке и председавајући Савеза за Србију Вук Јеремић изјавио је данас после састанка са делегацијом Европског парламента (ЕП) да СЗС неће променити одлуку о бојкоту избора и најавио да ће следеће седмице поново разговарати са европским парламентарцима.

Јеремић је после састанка у Делегацији ЕУ у Београду, којем су присуствовали Дејвид Мекалистер, Манфред Вебер и Владимир Билчик, рекао да СЗС неће учествовати у међустраначком дијалогу у Скупштини Србије, већ ће се одвојено састати са делегацијом ЕП која посредује у тим разговорима.

„Састанак је био конструктиван, иако није било напретка у протеклих неколико дана. Констатовали смо ситуацију каква јесте, да у Србији нема услова за одржавање фер и поштених избора“, рекао је Јеремић, и оценио да има промена, али на горе.

„После штрајка власти због опозиције, сада имамо протесте власти због опозиције. То је политички феномен који не постоји у Европи, а мислим ни на свету“, навео је Јеремић.

Нема сумње да ћемо наставити ангажовање са међународним посредницима, СЗС ће имати директне разговоре са европским представницима, поновио је Јеремић, и додао да није оптимиста.

„Време је већ истекло, нема више времена да се промене ствари и уколико се не говори о померању датума одржавања избора, онда било шта друго што може бити постигнуто не представља корак у добром правцу, него корак у погрешном правцу“, рекао је Јеремић.

Морамо се определити, сматра Јеремић, да ли ће се фингирати услови за одржавање фер и поштених избора, да ли ће то бити претварање да има таквих услова или ћемо покушати да ситуацију у Србији заиста променимо.

Јеремић је рекао да се не мења формат међупартијског дијалога, већ ће се разговарати са делегацијом Европског парламента, као и прошлог пута.

„Не видимо код власти никакву спремност да промени свој став“, рекао је Јеремић.

Упитан да ли је било инсистирања да СЗС промени став о бојкоту избора, Јеремић је одговорио да су представници Европског парламента саслушали и разумели став Савеза.

„Још није дошло то време, могу да замислим да ће се у наредних неколико недеља повећати степен заинтересованости да до промене наше одлуке дође, али она се неће променити -  ако говоримо о изборима на пролеће 2020. године, СЗС на њима неће учествовати. Тачка“, поручио је Јеремић.