Народна странка

Јеремић: Нема суштинског напретка, крећемо се ка бојкоту избора

Јеремић: Нема суштинског напретка, крећемо се ка бојкоту избора

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да за сада није постигнут суштински напредак ка постизању услова за фер и демократске изборе и да ће их опозиција окупљена у Савез за Србију највероватније бојкотовати.

„Учинићемо све да режим обезбеди фер изборне услове, али спремни смо за бојкот ако се нешто фундаментално не промени. Имам велике резерве да ће се то догодити, и био бих веома позитивно изненађен ако би се промениле околности. Ми ћемо као СЗС одлуку донети јединствено, као што смо чинили и до сада“, рекао је Јеремић у Зрењанину на трибини СЗС, одржаној у просторијама Народне странке.

Јеремић је рекао да би, у случају да буду остварени услови за фер и демократске изборе, опозиција могла да постигне добар резултат.

„Успех за опозицију би био да добије 100 мандата у Скупштини Србије и да освоји власт у између 30 и 40 општина“, рекао је Јеремић.

Јеремић је навео да би, у случају бојкота, успех за опозицију био да обори оџив на изборе испод 50 одсто од уписаних у бирачки списак, идеално испод 45 одсто.

„Лично сматрам да је успех у случају бојкота много извеснији и да ћемо бојкотом скратити пут ка промени власти. Наш циљ је да променимо систем. До тога не може да дође без промене режима, а први корак ка томе је његова делегитимизација. То морамо да постигнемо у реалном року, јер ће у супротном из Србије отићи превише људи да бисмо у овом веку могли да опстанемо као држава и народ“, рекао је Јеремић.

Јеремић је истакао да са напредњачким режимом „нема договора како да буде мање убилачки настројен према свему нормалном“ и да зато СНС мора да оде са власти.

„По мом мишљењу, бојкот је најбољи пут. Суочићемо се на том путу и са великим притиском међународног фактора да изађемо на изборе, јер бојкот не одговара делу међународне заједнице. Пристанемо ли на излазак на изборе под оваквим условима, продужићемо век трајања режиму“, рекао  је Јеремић.

Јеремић је навео да нема никакве дилеме да би свако ко би изашао на изборе под постојећим условима практично гласао за власт.

„Да ли ће гласати за власт тако што ће свој глас дати Вучићу, Дачићу или Чанку није битно, режим ће резултате наштеловати тако да постоји власт и лева и десна опозиција… Подела у Србији на оне који су за власт и оне који нису биће најјаснија уколико буде бојкота. Они који су за власт, изаћи ће на изборе, а они који нису неће. Мислим да је више оних који су против власти и да то можемо да покажемо“, рекао је Јеремић.

Председник Народне странке је додао да је активна кампања бојкота услов да би се то показало.

„Та кампања, да би бојкот био успешан, мора да буде чак и већег интензитета од оне коју бисмо водили да учествујемо на изборима“, рекао је Јеремић.

Народна странка је у Зрењанину отворила 50. канцеларију у Србији, а пре трибине одржан састанак са чланством на којем су, поред Јеремића, говорили и председник Извршног одбора Народне странке Владимир Добросављевић, председница Градског одбора Зрењанин Наташа Велемир, први потпредседник Градског одбора Нови Сад Немања Кнежевић и посланица у Скупштини Војводине Светлана Козић.

Добросављевић је рекао да Народна странка у политици нуди више од интереса - блискост, вредности и спремност људи да буду једни са другима.

"Победићемо зато што смо другачији и победићемо суштински, јер ћемо Србију поново учинити нормалном земљом, у којој се нећемо стидети ни наших предака нити наших потомака", истакао је Добросављевић.

Наташа Велемир је рекла да је Зрењанин некада био лепо место за живот, док данас нема ни пијаћу воду, а градом се шири смрад од кафилерије.

"То ћемо променити када ускоро променимо корумпирану и накарадну власт. Покренућемо индустрију и пољопривреду како бисмо спречили исељавање људи из нашег града", рекла је Наташа Велемир.

Кнежевић је истакао да је приоритет Народне странке решавање проблема грађана, јер се само тако може вратити поверење грађана у политику.